Ena od osrednjih skulptur karnevala upodablja ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Ena od osrednjih skulptur karnevala upodablja ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Zmagoslavni britanski premier Boris Johnson s spuščenimi hlačami, za njim pa namrgodena kraljica Elizabeta II.. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki z daljinskim upravljalnikom vodi turškega predsednika Erdogana in Donald Trump v slogu rimskega cesarja Nerona, ki tvita pred gorečo Belo hišo. To je le nekaj prizorov, ki jim bo priča množica, ki se bo prihodnji ponedeljek zbrala na tradicionalnem velikem pustnem karnevalu v Mainzu.

Mestno karnevalsko združenje je velike figure na ogled postavilo teden dni pred pustom, skulpture pa bodo sicer v središču tradicionalne ulične zabave, ki bo potekala v ponedeljek. Po politično izzivalnih karnevalih sta poleg Mainza znani še dve mesti ob reki Ren –
Köln in Düsseldorf. Med prazničnim dogajanjem, ki ga prebivalci opisujejo tudi kot "peti letni čas", je v teh krajih običajno, da se ljudstvo dela norca iz oblasti in vodilnih politikov.

Na znani ulični paradi, ki vsako leto zasede več kilometrov mestnih ulic, bodo poleg potujočih skulptur sodelovale tudi številne plesne skupine, pihalni orkestri in t. i. karnevalisti, ki med občinstvo mečejo sladkarije.

Letošnje skulpture si lahko ogledate v fotogaleriji.