Varanki z imenom Charlie so se Onyx, Jasper in Flint izvalili pred pol leta, oskrbniki pa so najprej sklepali, da je njihov oče varan Kadal, saj so ju za nekaj časa namestili v skupno ogrado, da bi se sparila. A težava je bila, da ju sploh niso opazili pri parjenju, zato je ves čas obstajal dvom o tem, ali je Kadal res oče Charliejevih mladičev.

Varani so se izvalili septembra lani. Foto: Facebook
Varani so se izvalili septembra lani. Foto: Facebook

Komodoški varani v divjini najraje živijo sami, zaradi česar so se v času evolucije razvili tako, da se lahko razmnožujejo bodisi spolno ali s partenogenezo. In ravno zato so se v živalskem vrtu Chattanooga v Tennesseeju odločili, da kar s testom DNK-ja preverijo, kdo je oče malih varanov.

Izkazalo se je, da mama Onyxa, Jasperja in Flinta obenem tudi njihov "oče" – pri partenogenezi gre namreč za to, da jajčece oplodi drugo jajčece, in ne semenčica, "težava" je zgolj v tem, da so potomci pri partenogenezi vedno moškega spola. Partenogeneza je po poročanju CNN-a pri vretenčarjih zelo redek pojav, saj ga je sposobnih le okoli 70 vrst oz. 0,1 odstotka vseh vretenčarjev.