Kitarist nekdanjih Beatlesov George Harrison je umrl leta 2001 za posledicami raka na grlu. Star je bil 58 let. Foto: Getty Images
Kitarist nekdanjih Beatlesov George Harrison je umrl leta 2001 za posledicami raka na grlu. Star je bil 58 let. Foto: Getty Images

Harrison je na kitaro Maton Master Sound MS-500, ki je bila izdelana v Avstraliji, igral na več koncertih poleti leta 1963, med drugim na zadnjem nastopu Beatlesov v legendarnem klubu Cavern v Liverpoolu.

Kitara je bila nazadnje razstavljena v muzeju Beatlesov v Liverpoolu, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Nanjo pa naj bi igrali tudi že člani zasedb The Hollies in The Cruisers. Vrednost kitare so še pred dražbo ocenili na okoli 448.000 evrov.

Kot je povedal dražitelj iz hiše Gardiner Houlgate Luke Hobbs, je šla prodaja Harrisonove kitare "fantastično". Kupil pa jo je zbiratelj kitar in glasbenih spominkov iz Združenih držav Amerike.

Hobbs je še pojasnil, da si je Harrison sprva kitaro izposodil v prodajalni kitar v Manchestru, medtem ko je bila njegova na popravilu. "Obstajajo fotografije, na katerih igra kitaro na odru," je povedal Hobbs po poročanju britanskega BBC-ja.

"Igral pa jo je tudi na zadnjem koncertu v klubu Cavern, ki še danes velja za najbolj ganljivega, saj je bila prav takrat "Beatlemanija" v vzponu in so prerasli prostor," je še zaključil Hobbs.

Tudi avtomobila na dražbi
Na dražbo pa čakata tudi avtomobila Paula McCartneyja in Johna Lennona. Premožni oboževalci legendarne skupine The Beatles se bodo tako na dražbi lahko borili za Mini Cooper S DeVille iz leta 1965, ki ga je vozil McCartney, in Mercedes E 300 estate iz leta 1979, ki ga je vozil Lennon. McCartneyjev mini je bil eden izmed štirih, ki jih je leta 1965 za vse člane skupine naročil njihov menedžer Brian Epstein.