Donald Trump, Brigitte Macron, Melania Trump in Emmanuel Macron aprila lani, ko so pred Belo hišo sadili drevo prijateljstva. Foto: EPA
Donald Trump, Brigitte Macron, Melania Trump in Emmanuel Macron aprila lani, ko so pred Belo hišo sadili drevo prijateljstva. Foto: EPA

Sadiko hrasta je Macron ameriškemu predsedniku prinesel lani, ko je bil z ženo Brigitte v Washingtonu na uradnem obisku. "Pred 100 leti so se ameriški vojaki borili v Franciji, v gozdu Belleau, kjer so branili našo svobodo. Ta hrast (moje darilo za Donalda Trumpa) bo v Beli hiši spominjal na vezi, ki nas povezujejo," je aprila lani na Twitterju zapisal francoski predsednik.

Hrast iz gozda Belleau, kjer je padlo skoraj 2000 ameriških vojakov

Pozneje sta s Trumpom sadiko hrasta, ki so ga vzgojili ravno v gozdovih, kjer je pred več kot 100 leti potekala bitka, v kateri so se borili tudi številni ameriški marinci, 1811 pa jih je tam padlo, svečano posadila pred budnimi očmi svojih žena in predstavnikov medijev.

Že nekaj tednov po Macronoverm obisku Bele hiše so sicer ameriški mediji poročali, da je drevo, ki sta ga predsednika posadila na južno trato Bele hiše, izginilo, ostala pa je le zaplata posušene trave. V Trumpovem uradu so pojasnili, da so morali drevo znova izkopati in ga dati v karanteno, da bi se izognili prenašanju parazitov in okužb, kot predvideva predvideva zakonodaja.

Takratni francoski veleposlanik v ZDA Gerard Araud je sočasno na Twitterju pojasnil, da gre za karanteno, "ki je obvezna za vse žive organizme, uvožene v ZDA", in da bodo drevo posadili nazaj, ko bo obdobje v karanteni končano, kar naj bi trajalo dve leti.

Posušeno drevo pristalo v vseh večjih francoskih časopisih

Dobro leto pozneje so odnosi med politikoma precej bolj skrhani, zato je novica o tem, da drevo ni preživelo karantene, pristala celo v največjih francoskih časopisih. Najprej je na smrt drevesa namignil Le Monde, pri čemer se je skliceval na "diplomatske vire", pozneje pa je o propadu mladega hrasta poročal še Le Figaro.