Korejci so zelo ponosni na svojo kulinariko, na primer na bibimbap, ki ga ob odprtju korejskih kulinaričnih dnevov mešajo na sliki. Foto: EPA

Korejske oblasti se bojijo, da bodo njihovi športniki na Japonskem zaužili hrano, ki bo radioaktivno onesnažena. Skrbijo jih posledice nesreče v jedrski elektrarni v provinci Fukušima, kjer je zaradi potresa in cunamija leta 2011 iztekla večja količina onesnažene vode.

Olimpijske igre bodo tokrat v devetmilijonskem Tokiu. Foto: EPA

Japonska zatrjuje, da so vsa nevarna območja sanirali in da je vsa hrana na Japonskem zdaj varna. Korejska reprezentanca je edina, ki se je odločila za tako radikalne ukrepe, ki so verjetno posledica dolgoletnih hladnih odnosov med državama.

Za športnike bodo uvozili večino hrane, tista hranila, ki jih zaradi nevarnosti uživanja poživil ne morejo uvoziti, pa bodo pregledali korejski radiologi. Korejska delegacija bo imela v jedilnici olimpijske vasi tudi svoje strokovnjake in naprave, ki bodo pregledovali hrano.

Uvoz morske hrane iz Japonske je v Koreji prepovedan že vse od nesreče, zaradi česar je Japonska vložila tudi pritožbo pri Mednarodni trgovinski organizaciji. Nobena druga država ali olimpijska delegacija se ni odločila za podobne ukrepe.