S kresnim možem bo zgorelo vse, kar je bilo slabo. Bo res? Foto: TIC Ruše
S kresnim možem bo zgorelo vse, kar je bilo slabo. Bo res? Foto: TIC Ruše
Kresovanje v Rušah
Organizacija in zbiranje sredstev za kresovanje ležita na plečih zagnanih prostovoljcev v Rušah. Foto: TIC Ruše

Prostovoljci iz Turistično-informacijskega centra Ruše četrto leto zapored pripravljajo dogodek Malo mesto - največje kresovanje, na katerem bodo prižgali "najobsežnejši kres v Sloveniji", pa tudi kresnega moža. Dim, ki se bo vil iz njega, bo ljudi pospremil v uspešno delovno leto, pravijo.

Kresovanje se bo začelo ob 17.00 s postavitvijo majskega drevesa, nadaljevalo se bo z vaškimi igrami, igrami za otroke in s tradicionalnim pohodom z baklami. Vrhunec bo sledil ob 21.30, ko se bo zasvetilo nebo nad Rušami.

Največji, ne najvišji
Teja Peček
, predsednica TIC-a Ruše, je za MMC dejala, da so imeli v prvem letu Rušani v mislih "največji kres v Sloveniji, vendar se je obseg tega prelevil v vse kaj več kot le največji kres v državi, saj je v projekt vpetih več kot 200 sodelujočih Rušanov". Dodala je, da bodo vsi obiskovalci - pričakujejo jih najmanj 8.000 -, lahko uživali v kresu, ki bo ponos za vso Štajersko. Letošnji kres bo zagorel na površini 500 kvadratnih metrov in bo meril v višino deset metrov.

Tretje leto zapored bo zagorel tudi kresni mož, ki bo visok deset metrov. Kakšna je njegova simbolika? "Kresni mož bo s seboj v plamenih odnesel vse slabe stvari in prinesel dobro," je pojasnila Pečkova, ki se je za to, da se Rušani lahko ponašajo z "največjim kresovanjem v državi", zahvalila vsem članom društva, pa tudi trem prostovoljnim gasilskim društvom, godbi, mažoretnemu klubu in občini.

Zakaj sicer v drugih delih leta še obiskati ta kraj, ki je od Maribora oddaljen približno 20 minut vožnje? Rušani so prepričani, da je njihov kraj vreden postanka. "Ruše kot mesto, v katerem je bila v preteklosti kultura na visokem nivoju, se iz leta v leto lahko ponaša z mnogimi prireditvami, med njimi tudi s festivalom Letni oder Ruše in Ano Desetnico," je dejala Pečkova.