Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je več desetletij stara tradicija – vsako leto več sto Novozelandcev pride na delo v Avstralijo in pomaga pri spomladanskem striženju ovac. Vsakoletna migracija delavcev ima velik pomen za uspeh te veje avstralske industrije, saj se na ogromnih kmetijah pridružijo lokalnim delavcem in v osmih tednih postrižejo več milijonov ovac.

Letos pa več sto delavcev iz Nove Zelandije zaradi pandemije covida-19 ne more priti v Avstralijo ali pa tega zaradi porasta novookuženih ne želijo storiti.

"Zato se zdaj spopadamo z dvema težavama – ena je, da je striženje izvedeno ob točno določenem času, da so ovce pravočasno v pravem stanju za rojstvo mladičev," pojasnjuje Jason Letchford iz združenja avstralskih strižcev. "Druga težava pa so zajedavci – če volna na ovci ostane predolgo, bomo videli tudi občuten porast tega."

Avstralci in Novozelandci v običajnih razmerah lahko med državama prehajajo praktično brez težav, novi koronavirus pa je pri obojih povzročil zaprtje meja in težje prehajanje. Tako lahko v Avstralijo vstopijo zgolj državljani, rezidenti in bližnji družinski člani, vseeno pa se morajo ob prihodu za dva tedna samoizolirati v hotelu.

Neuspešno iskanje dogovorov z oblastmi

Tudi če bi strižci lahko dosegli, da bi avstralska vlada zanje naredila izjemo, za zdaj pri iskanju morebitnega dogovora še niso bili uspešni, saj bi bili zgolj stroški poletov in karantene več kot šest tisoč evrov. "Ne moremo pričakovati, da bodo prebivalci Avstralije in Nove Zelandije sami poskrbeli za stroške karantene, temveč morata vladi ugotoviti, kakšen je strošek dobrobiti živali, če ne bodo postrižene. Če nas Avstralija na delu želi dovolj močno, bo morda poskrbela tudi za stroške karantene," še pojasnjuje Letchford.

Težava je tudi v tem, da se je zaradi trenutnih razmer močno zmanjšalo število poletov – družba Air New Zealand je na primer vse rezervacije poletov ustavila vsaj do 28. avgusta.

Združenje avstralskih strižcev je že predlagalo nekaj idej, ki bi morda novozelandskim kolegom dovolile vstop v državo – na primer dejstvo, da bodo med delom izolirani že samo zaradi močno oddaljenih in izoliranih kmetij, vendar tega predloga niso sprejeli.

Podobna kriza čez nekaj mesecev čaka tudi Novo Zelandijo, saj jim na pomoč pri striženju ovac ne bodo mogli priskočiti avstralski in britanski kolegi.