Pred DZ-jem se je zbrala pisana hrupna množica. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Pred DZ-jem se je zbrala pisana hrupna množica. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Pred glavnim vhodom v zgradbo državnega zbora je skupino kurentov in drugih mask sprejel podpredsednik DZ-ja Jože Tanko. Pustno delegacijo so spremljali predsednik 60. Kurentovanja na Ptuju Branko Brumen, 17. princ karnevala Darko Cafuta – baron Jakob Zekel Videmski in županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki je podpredsedniku državnega zbora Jožetu Tanku ob tej priložnosti izročila poslanico z vabilom na Kurentovanje, ki bo med 15. in 25. 2. 2020 potekalo na Ptuju.

Na Ptuju pustni čas označujejo kar za peti letni čas. Obdobje veselja se je začelo s kurentovim skokom v noči z nedelje na ponedeljek. Kurentovanje bo letos prvič uradno potekalo pod okriljem Unesca, kurentov obhod pa je na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine uvrščen že od leta 2017.

Največja zimska kulturno-etnografska prireditev v Sloveniji po navedbah spletne strani kurentovanje.net vsako leto pritegne okoli 100 tisoč obiskovalcev. Na letošnjem medcelinskem srečanju tradicionalnih pustnih likov in mask (15. 2.) bo po napovedih organizatorjev letos nastopilo 2225 posameznikov oz. 44 skupin iz 10 držav, na mednarodni karnevalski povorki (23. 2.) pa 3023 mask oz. 49 skupin iz 11 držav. V sklopu 60. Kurentovanja bo na Ptuju in v njegovi okolici potekalo več kot 70 dogodkov.