Najprestižnejša je osrednja kraljeva miza, za katero sedijo nagrajenci in kraljeva družina. Foto: EPA
Najprestižnejša je osrednja kraljeva miza, za katero sedijo nagrajenci in kraljeva družina. Foto: EPA

Predstavniki Nobelovega sklada, ki organizira podelitev Nobelovih nagrad, so sporočili, da slavnostnega banketa letos zaradi pandemije ne bo. Nobelov banket, ki vsak december zaključi sezono podeljevanja Nobelovih nagrad, je tradicionalna pojedina v mestni hiši v Stockholmu. Na njem se zberejo vsi novopečeni Nobelovi nagrajenci, člani švedske kraljeve družine in še približno tisoč drugih povabljencev, med katerimi je 200 izbranih študentov. Nagrajenci, z izjemo nagrajenca za mir, ki ga podelijo v Oslu, imajo na dogodku tudi govor.

Pogrinjek na banketu leta 2005. Foto: Wikipedia Commons
Pogrinjek na banketu leta 2005. Foto: Wikipedia Commons

"Nobelov teden zaradi pandemije ne bo takšen kot običajno. Letošnje leto je zelo posebno in vsi se moramo žrtvovati in prilagajati popolnoma novim okoliščinam," je povedal direktor Nobelovega sklada Lars Heikensten.

Nagrade za medicino, fiziko, kemijo, književnost, mir in ekonomijo naj bi sicer letos podelili po običajnem urniku – med 5. in 12. oktobrom. Slovesnost ob podelitvi pa bo letos nekoliko drugačna.

Banket je odpovedan le ob redkih priložnostih. Nazadnje so ga odpovedali leta 1956 v protest proti sovjetskemu zatrtju madžarske revolucije. Banket so prvič priredili leta 1901, poleg časa svetovnih vojn pa so ga odpovedali še leta 1907 zaradi smrti švedskega kralja in leta 1924 zaradi odsotnosti vseh Nobelovih nagrajencev.