Vlada Viktorja Orbana uvaja "akcijski načrt za zaščito družin", ki vključuje davčne olajšave za mame z več otroki. A pozorni Madžari so opazili, da jim je par s plakatov, razobešenih po Budimpešti, tako zelo znan! Za plakate so uporabili fotografijo srečnega para, vzeto iz Shutterstockove zbirke.

Težava je, da gre za tisti par z znane fotografije, ki je prikazan na sprehodu po mestu, pri čemer je on ‒ na njeno nejevoljo ‒ povsem zamoten s čednim mimoidočim dekletom.

Fotografija je bila na družbenih omrežjih neštetokrat deljena, z duhovitimi ali pikrimi pripisi o nezvestobi in moški dvoličnosti. Omenjeni par je sicer na Shutterstocku upodobljen na več fotografijah, ki jih je posnel fotograf Antonio Guillem.

Spor z EU-jem

Plakati, ki promovirajo družinske vrednote, so med Budimpeščani naleteli na precej posmeha, pojavili pa so se le nekaj ur za tem, ko je morala vlada reševati drug plakatni škandal. Na nizu plakatov je bila namreč fotografija predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja z milijarderjem Georgeem Sorosem, napis na plakatih pa je oba obtoževal podpiranja nezakonitega priseljevanja.

Plakati, plačani z javnimi sredstvi, so močno razburili Evropsko unijo, vlada pa jih je morala zato na hitrico umakniti. Soros je na Madžarskem pogosto tarča teorij zarote in protipriseljenske retorike.

Spor glede plakatov in Orbanove protievropske retorike sta vznejevoljila toliko političnih voditeljev, da so mnogi pozvali k izključitvi Fidesza iz Evropske ljudske stranke ‒ največje v Evropskem parlamentu, katere član je tudi Juncker.