Poskus parjenja z japonskim pando ni uspel. Foto: EPA
Poskus parjenja z japonskim pando ni uspel. Foto: EPA
Kdaj bo katera od mehiških pand skotila potomca? Foto: EPA

Z njenim japonskim "snubcem", 20-letnim Ling Lingom, se namreč nista ujela. 18-letna Šuan Šuan se je iz Tokia vrnila utrujena in nejevoljna, a zadovoljna, da je doma, v živalskem vrtu v Ciudad de Mexicu.

Pande so samotarske živali in težko jih je združiti. Sprva je kazalo, da bo med Šuan Šuan in Ling Lingom vzcvetela romanca, saj sta se med njegovimi obiski v Mehiki precej spogledovala. A potem se je japonski panda ustrašil kar 30 kg težje osvajalke. Spodleteli so tudi poskusi umetne oploditve.

V divjini južne Kitajske živi le še okrog 1.000 prisrčnih črno-belih medvedov. Nekaj živalskih vrtov po svetu je vključenih v programe razmnoževanja, a stroški izposoje samca, ki jih je treba odšteti Kitajcem, so visoki. V Mehiki živijo tri pande, vse so ženskega spola in zoologi se močno trudijo, da bi pande nekako le zanosile. Naloga je še težja, zato ker so samice voljne za parjenje le nekaj dni na leto. Šuan Šuan je prva panda, rojena v ujetništvu zunaj Kitajske, njena starša je Kitajska leta 1975 podarila Mehiki.