Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Andriamanana je dobila odpoved v četrtek, potem ko je povedala, da so opravili nakup sladkarij in lizik, s katerim bi šolarjem popravili grenak okus zeliščnega čaja, za katerega predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina pravi, da je zdravilo proti koronavirusu.

Ministrica je sprožila val razburjenja z naročilom, ki bi eno najrevnejših držav na svetu stalo kar 2,2 milijona dolarjev. Nakup so preklicali po posredovanju predsednika, piše britanski BBC.

Predsednik promovira zeliščni čaj covid-organics (mešanica pelina in številnih zeliščnih rastlin) kot zdravilo proti novemu koronavirusu z besedami "zeleno zlato, ki bo spremenilo zgodovino".

Čeprav je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da učinkovitega cepiva za covid-19 še ni in da tudi madagaskarska medicinska akademija dvomi o učinkovitosti čaja, ga več afriških držav uvaža.

Predsednik Rajoelina zavrača kritike z besedami, da gre za podcenjujoč odnos Zahoda do Afrike. "Če bi evropska država odkrila zdravilo, bi bilo toliko dvomov? Mislim, da ne," je dejal predsednik Madagaskarja za francoski France 24.

V Madagaskarju so zaznali 1.026 primerov okužb z novim koronavirusom, smrtnih žrtev zaradi covida-19 je osem.