Prvotno so s pomočjo dišave želeli astronavte pripraviti na izkušnjo v vesolju. Foto: Reuters
Prvotno so s pomočjo dišave želeli astronavte pripraviti na izkušnjo v vesolju. Foto: Reuters

Pred kratkim je bil na strani Kickstarter predstavljen parfum, ki “vonj vesolja prinaša na zemljo”. Eau de Space je po naročilu Nase razvil kemik Steve Pearce, kemik in ustanovitelj podjetja Omega Ingredients, ki se ukvarja s "kreiranjem visoko kakovostnih, izvirnih in naravnih okusov ter sestavin za prehransko industrijo".

S pomočjo dišave so želeli astronavte pripraviti na izkušnjo v vesolju in izločiti kakršno koli morebitno presenečenje, tudi vonj vesolja. “Vonj je takšen kot vonj po tem, ko ustreliš s pištolo. Opisala bi ga kot kislega, a hkrati dimljenega in zažganega," je v intervjuju za CNN pred leti vonj vesolja opisala astronavtka Peggy Whitson, ki je nekaj let preživela na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Matt Richmond, zastopnik izdelka Eau de Space in začetnik kampanje na Kickstarterju, je pojasnil, da številni astronavti vonj vesolja opisujejo kot mešanico smodnika, zapečenega zrezka, malin in ruma.

Glavni cilj podjetja, ki hoče parfum spraviti na trg, je povečanje zanimanja za naravoslovne vede med osnovnošolci in dijaki. Richmond je stvaritev poimenoval "izkustveno izobraževanje" in razkril, da razmišljajo tudi o proizvodnji dišave z imenom Vonj lune.