V Rimskih Toplicah se je za naslov najboljšega pomerilo 12 profesionalnih barmanov (slika je simbolična). Foto: Reuters
V Rimskih Toplicah se je za naslov najboljšega pomerilo 12 profesionalnih barmanov (slika je simbolična). Foto: Reuters

V Rimskih Toplicah so priredili 27. državno prvenstvo v mešanju barskih pijač in razglasili najboljšega barmana leta 2018. Na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Estoniji, bo potoval Tomaž Fartek, ki je z osvojitvijo naslova državnega prvaka ponovil lanski uspeh.

Fartek je zmagovalno kombinacijo sestavil iz gina, vermuta, pomarančnega likerja in soka iz sveže stisnjene limone. Za okrasitev kozarca je uporabil pomarančno lupino in esenco eteričnega olja limete. "Po okusu suh koktajl lepe zelene barve," je zmagovalno pijačo opisal Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije.

V kategoriji aperitivnih koktajlov se je sicer pomerilo 12 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se dnevno srečujejo s pripravo tovrstnih pijač. Komisija je med njimi izbrala šest finalistov, med katerimi je naslov državnega prvaka pripadel Fartku. Drugo mesto je komisija prisodila Anžetu Šmitu iz Velenja, tretje pa Jožefu Fartku. Nagrado za strokovno delo je prejela Mira Hot iz Ljubljane.

Aperitivni koktajli so suhi ali polsuhi, nikakor pa ne smejo biti sladki, je pojasnil Ogrin. Veliko pozornosti člani komisije namenijo okrasitvi pijače. Pomembna je tudi zgodba o nastanku pijače, ki jo bo moral Fartek predstaviti na svetovnem prvenstvu. Letošnji trendi mešanja barskih pijač sicer temeljijo na ginu, letos poleti pa bo moden tudi vermut.