Madison Cawthorn pravi, da bo kot kongresnik promoviral
Madison Cawthorn pravi, da bo kot kongresnik promoviral "brezčasna ameriška načela" in se boril proti liberalcem v kongresu. Foto: RNC

Cawthorn je 25 let, kolikor je sploh najnižja starostna meja za kongres, dopolnil šele avgusta, v torek pa je v boju za stolček v Severni Karolini s 54 odstotki glasov ugnal svojega demokratskega tekmeca, 63-letnega nekdanjega vojaškega tožilca Moeja Davisa.

V politiko se je podal šele pred kratkim, sicer dela kot motivacijski govornik in ima registrirano podjetje za nepremičninsko vlaganje.

Po avtomobilski nesreči pri 18 letih je prikovan na invalidski voziček, kar pa ga ne ovira, da ne bi živel zelo dejavno, kot je videti z njegovega Instagrama, na katerem redno objavlja fotografije streljanja, lova, športnih dejavnosti, dvigovanja uteži in potovanj.

Na krščanskem kolidžu v Virginiji je študiral politologijo, a že po enem semestru študij obesil na klin, češ da ima zaradi poškodb težave z učenjem.

Čeprav se ni izognil kontroverznostim, je Cawthorn naglo pridobil status vzhajajoče republikanske zvezde, potem ko je junija premagal Trumpovo kandidatko Lyndo Bennett. Med predvolilno kampanjo je Cawthorn kritiziral svojo nasprotnico, ker ni želela sodelovati v soočenjih, v enem izmed oglasov pa dejal, da se sam ne misli "pritajiti za zvenečimi podporniki".

Kljub temu je večkrat izrazil svojo podporo predsedniku Trumpu, pred vstopom v bitko za kongres pa je delal kot pomočnik kongresnika Marka Meadowsa, ki je trenutno Trumpov vodja kabineta.

Cilj: Boj z Alexandrio in Nancy

Cawthorn je z zmago postal tretja najmlajša oseba v ameriški zgodovini, izvoljena v kongres.

Le nekaj mesecev mlajši je bil Jed Johnson mlajši iz Tennesseeja, ki je prisegel leta 1965, sedem dni po svojem 25. rojstnem dnevu, naziv najmlajšega pa pripada Williamu Charlesu Colu Claibornu, prav tako iz Tennesseeja. Clairborne je bil izvoljen davnega leta 1797, a zgodovinske knjige si niso povsem enotne, koliko je bil takrat star – 21, 22 ali 23 let. Kongresni stolček je zasedal, čeprav ni izpolnjeval starostne meje.

Kot pravi Cawthorn, se je v politiko odločil podati, da bi se postavil po robu demokratski predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in zvezdi progresivne struje Alexandrii Ocasio-Cortez, ki je bila do zdaj z 31 leti najmlajša članica kongresa. Izvoljena je bila leta 2018 pri 29 letih.

Cawthorn pravi, da so "naša vera, naše svoboščine in naše vrednote pod napadom obalnih elit in levičarjev, kot sta Nancy Pelosi in Alexandria Ocasio-Cortez".

"Dokazal sem se kot borec, ki je premagal najtežje izzive življenja. Zdaj sem se pripravljen spoprijeti z liberalci v kongresu," je zapisal na svoji spletni strani.

Sam sebe opisuje kot "ustavnega konservativca", češ da si želi "prenesti brezčasna ameriška načela, kot so svoboda, enakost in priložnost, na današnje izzive".

Sporni obisk Orlovega gnezda

Cawthorn je nekaj prahu dvignil že leta 2017, ko je z bratom v Nemčiji obiskal Hitlerjevo počitniško rezidenco Orlovo gnezdo.

"Firerjeva počitniška hiša. Videti Orlovo gnezdo je bilo že nekaj časa na mojem seznamu želja in obisk ni razočaral," je zapisal na Instagramu. "Čudno je slišati toliko smeha in se imeti tako dobro s svojim bratom tu, kjer se je komaj pred 79 leti vrhovno zlo tako dobro zabavalo in smejalo s svojimi kolegi."

Številni so kritizirali tudi zaostritev Cawthornove kampanje v zadnjih mesecih, ki je vrhunec dosegla le nekaj ur pred zaprtjem volišč, ko je Davis svojega izzivalca na Twitterju obtožil "spolnega predatorstva". Mladega politika je več žensk obtožilo nezaželenih seksualnih pobud.

Moral se je tudi že opravičiti zaradi rasističnih opazk, ostro pa tudi nasprotuje klečanju ameriških športnikov v znak nasprotovanja policijskemu nasilju nad temnopoltimi, češ da klečijo zgolj, da "bi zadovoljili podivjani drhali".