Azbest so med drugim uporabljali pri izdelovanju strupenih pokrivnih plošč. Foto: Shutterstock
Azbest so med drugim uporabljali pri izdelovanju strupenih pokrivnih plošč. Foto: Shutterstock

Mesto v kanadski pokrajini je dolga leta slovelo kot – uganili ste! – kraj, kjer je doma azbest. Tam je namreč deloval največji rudnik azbesta na svetu, poimenovan po svojem ustanovitelju W. H. Jeffreyju.

Azbest, skupino silikatnih materialov, so konec 19. in v začetku 20. stoletja zaradi njegove vzdržljivosti začeli množično uporabljati v gradnji, a ko se je pokazalo, kako zelo škodljiv je za zdravje – dolgotrajno vdihavanje azbestnih vlaken lahko povzroči pljučnega raka, azbestozo itd. –, so ga počasi umikali z gradbišč, sčasoma pa zaprli tudi rudnike azbesta.

Beseda azbest tako danes sproža negativne občutke in asociira na bolezen, zato se je že pred časom v Asbestosu pojavila pobuda, da bi ime kraja, ki po besedah župana Huguesa Grimarda odganja potencialne vlagatelje, spremenili. Na javni poziv je sicer prispelo več kot tisoč predlogov, posebna komisija pa je izmed njih izbrala štiri. Sledile bodo nekakšne volitve, na katerih bo lahko sodeloval vsak tamkajšnji prebivalec, starejši od 14 let, in tako odločili, kako se bo kraj v prihodnje imenoval. Asbestos, kjer prevladujejo francosko govoreči, sicer šteje dobrih 7.000 ljudi, poroča Bloomberg.

In kakšni so predlogi? Phénix po mitološki ptici, ki se je znova rodila iz ognja, Apalone, po posebni vrsti želve, ki živi v bližini, Trois-Lacs (Tri jezera) po drugem večjem predelu mestu ali pa ... preprosto Jeffrey – po zdaj že zaprtem rudniku oz. njegovem ustanovitelju.

Na družbenih omrežjih so se takoj ob oznanitvi štirih finalistov med predlogi usule pritožbe predvsem nad zadnjim omenjenim: "Prosim, samo Jeffrey ne!" in "Če zamenjamo Asbestos z Jeffrey ...!!!" "Katero koli ime, samo Jeffrey pa absolutne ne." Nekateri so ob tem opozorili tudi, da s tem zagotovo ne bi dosegli primarnega cilja – torej, izogniti se asociaciji na azbest, saj je tudi ime Jeffrey zaradi istoimenskega rudnika skoraj sinonim za azbest.

Spet tretji pa so celo predlagali, naj ime ostane nespremenjeno, saj azbestu v francoščini (ki jo govori večina domačinov) tako in tako rečejo drugače, L'amiante.