Najstarejšo tradicija smučanja imajo na Blokah. Foto: Ervin Čurlič
Najstarejšo tradicija smučanja imajo na Blokah. Foto: Ervin Čurlič

Prvi opis smučanja v svetovni zgodovini najdemo prav v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689, kjer je zapisal, da je v okolici Turjaka, na Blokah in v Vidovskih hribih videno čudo: "Ko se ljudje spuščajo po hribu navzdol in po kačje vijugajo z enako hitrostjo kot drsalci na Holandskem," pravi Matej Pakiž iz Turističnega društva Bloke. Pred stoletji bele strmine niso spominjale na modno revijo: "Bločani so imeni navadno dve vrsti obleke. Ena je bila za k maši, druga pa za v štalo. Tako da so imeli samo dve vrsti opreme."

Smuči pa so bile prav take, kot jih lahko vidimo v muzeju Bloški smučar v Novi vasi na Blokah. In kako so ob različnih opravkih izbrali pravšnjo obleko za na smuči? "Odvisno od tega, kam so šli. Če je šel v gozd, je šel v tisti obleki, ki je bila za v štalo, če je šel k maši, pa si je oblekel zakmašno obleko."

Skupina starosvetnih bloških smučarjev to tradicijo zvesto ohranja pri življenju, njihovo opremo in bloško smučanje pa bo mogoče spoznati na posebnem predavanju v Notranjskem muzeju Postojna, kjer bodo predstavili tudi anekdote iz vsakdanjega življenja Bločanov pozimi.