Zaradi zmanjšane porabe se pivo po celotnem svetu počasi kvari v skladiščih. Foto: Pixabay
Zaradi zmanjšane porabe se pivo po celotnem svetu počasi kvari v skladiščih. Foto: Pixabay

Tako kot drugje po svetu imajo tudi v Avstraliji proizvajalci piva in drugih pijač ogromne presežke svojega proizvoda, saj ga ljudje zaradi zaprtja barov in restavracij popijejo bistveno manj. Pri nas smo poročali o prodaji vina za destilacijo, avstralski pivovarji pa so našli nov način za uporabo odpadnih presežkov piva.

Pivo, ki ga niso mogli prodati in se je začelo kvariti, so namreč začeli dodajati mešanici organskih odpadkov, ki poganjajo bioplinarno lokalne čistilne naprave. V plinarni mikroorganizmi v okolju brez kisika proizvajajo pline, večinoma metan, ki ga potem uporabljajo za pogon generatorjev in proizvodnjo elektrike.

Bioplinarne odpadni organski material spremenijo v energijo. Foto: Reuters
Bioplinarne odpadni organski material spremenijo v energijo. Foto: Reuters

Pivo jim tekne

Običajno plinarna proizvede le približno 80 odstotkov električnih potreb čistilne naprave, a dodajanje piva je močno povečalo izkoristek naprave. "Z dodanimi približno 150 tisoč litri piva na teden smo proizvedli rekordnih 355 tisoč kubičnih metrov plina v mesecu maju. Kar je dovolj energije za približno 1200 gospodinjstev," je za ameriško medijsko hišo CNN povedala vodja proizvodnje v elektrarni Lisa Hannant.

Kot je še dodala, pivo odlično tekne t. i. prebavljavcem v plinarni, ki na mikroskopski ravni predelujejo organske snovi v pline. "Naši prebavljavci častno opravljajo svoj del za ohranjanje čistega okolja tako, da so se do onemoglosti napili. Po pravici povedano niti ni čudno, da ob taki prehrani proizvajajo toliko plinov," se je še pošalila Hannant.

Cena piva je seveda previsoka, da bi se poganjanje elektrarne z njim splačalo v normalnih tržnih razmerah, a eksperiment je vseeno spodbudil znanstveno razpravo o možnosti uporabe industrijskih odpadkov pivovarske industrije za podoben namen.