Predlog zakona predvideva globo 230 evrov. Foto: Reuters
Predlog zakona predvideva globo 230 evrov. Foto: Reuters

"Med vožnjo katerega koli vozila (tudi kolesa) so mobilni telefoni prepovedani," je zapisala vlada. Predlog ob tem predvideva 230 evrov globe, kar je toliko kot za uporabo mobilnega telefona brez sistema za prostoročno komuniciranje med vožnjo avtomobila.

Ministrica za promet Cora van Nieuwenhuizen je ob tem povedala še, da je uporaba prenosnega telefona na kolesu in v drugih vozilih prav tako nevarna kot med vožnjo avtomobila. "Ko ste na cesti, morate nanjo usmeriti vso svojo pozornost, in ne pošiljati kratkih sporočil ali početi drugih stvari na telefonu."

Nizozemska organizacija za varnost v prometu meni, da uporaba mobilnega telefona na kolesu kljub dobro urejeni kolesarski infrastrukturi predstavlja vse večjo nevarnost. Po njihovih podatkih je bila ena od petih nesreč, v katere so bili vpleteni mladi, posledica uporabe telefona.

Predlog zakona mora zdaj potrditi še spodnji dom nizozemskega parlamenta, veljati pa bo predvidoma začel s 1. julijem 2019. Uporaba telefona na kolesu pa je prepovedana tudi v Sloveniji, kjer globa znaša 40 evrov, medtem ko kazen za uporabo telefona med vožnjo avtomobila znaša 120 evrov.

Na Nizozemskem je kolesarjenje promemben del kulture, saj imajo tam kar 23 milijonov koles, medtem ko je Nizozemcev "zgolj" 17 milijonov.