Joseph Borrell se je novinarju smejal, a ga je vprašal, ali se zaveda posledic svojega dejanja. Foto: EPA
Joseph Borrell se je novinarju smejal, a ga je vprašal, ali se zaveda posledic svojega dejanja. Foto: EPA

Nizozemski novinar, ki je zaposlen pri RTL Nieuwsu, je nenadoma vpadel v zaupno videokonferenco ministrov za obrambo Evropske unije. V sestanek se mu je nepovabljeno uspelo vpisati zato, ker je nizozemska ministrica za obrambo Ank Bijleveld na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter nenamenoma objavila fotografijo, na kateri so bili napisani podatki za vpis, vključno z delom PIN-kode. "Po številnih poskusih je novinarju RTL Nieuwsa uspelo uganiti PIN-kodo skrivnega posvetovanja. Pet od šestih številk gesla je bilo namreč vidnih na fotografiji," je pojasnil RTL Nieuws.

Ko je videl, da je bil uspešno povezan v konferenco, je bil tehnološki novinar sprva vidno presenečen, nato pa je vsem navdušeno pomahal in tako iz številnih ministrov izvabil smeh, poroča BBC.

"Saj veste, da ste vskočili v tajno konferenco?" ga je med smehom vprašal Joseph Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko. Novinar se je pri priči odzval in opravičil. "Žal mi je. Sem novinar iz Nizozemske. Žal mi je, da motim vašo konferenco. Zdaj bom odšel." Sledilo je Borrellovo vprašanje, ali se zaveda, da je to kršenje zakona, takoj mu je svetoval, naj se iz sestanka hitro izpiše, preden pride policija.

Govorec Sveta za zunanje zadeve je dejal, da je bila novinarjeva kršitev nezakonita, dogodek pa naj bi prijavili oblastem. Zaradi kršitve so sestanek končali, predstavnik nizozemskega ministrstva za obrambo pa je dejal, da je bilo tvitanje podatkov zgolj 'neumna napaka'. "To kaže, kako previden moraš biti, ko pošiljaš fotografijo o sestanku," je še dodal. Čeprav je posnetek številnim ljudem popestril dan, pa se je začel pojavljati dvom o varnosti zaupnih sestankov Evropske unije.