Ne strpnost, enaka zanimanja, ljubezen, predanost ali pravična razdelitev hišnih opravil - vladni poziv naj bi Norvežane spet spravil skupaj ... Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Ne strpnost, enaka zanimanja, ljubezen, predanost ali pravična razdelitev hišnih opravil - vladni poziv naj bi Norvežane spet spravil skupaj ... Foto: freedigitalphotos.net

Število ločitev v tej skandinavski državi, ki se po kakovosti življenjskega sloga in blaginji uvršča v sam svetovni vrh, iz leta v leto raste. Najbolj "kritično" obdobje je za zakonce, ki so stari med 40 in 44 let, saj se takrat za razhod odloči največ parov.

Hollywoodski film kot navdih
Ločitve so postale tako velika težava v družbi, da se je tamkajšnja vlada odločila, da poskusi ta trend obrniti. Za pozivom stoji ministrica za otroke, enakost in socialno vključenost Solveig Horne, ki je parom svetovala, naj si kljub natrpanemu urniku vzamejo čas zase in si čim večkrat privoščijo romantičen zmenek ali skupaj počnejo kaj drugega. "Pomembno si je čas organizirati tako, da se starši lahko čim večkrat spremenijo v ljubimce. Partnerja naj se sama odločita, kaj si bosta privoščila - ogled filma, sprehod v dvoje ali kaj drugega," je dejala.

Ministrica je še dodala, da naj navdih poiščejo v filmu Zmenek (Date Night) iz leta 2010, v katerem sta zaigrala Steve Carrell in Tina Fey. "Čeprav gre v filmu partnerjema vse narobe, pa se vsaj trudita obnoviti svoj odnos." Pojavljali so se celo namigi, da bi vlada zmenke staršev kar uzakonila, a ministrica je to možnost zavrnila.

Kako se spoprijeti s težavami?
A vlada ni ostala le pri nasvetih, ampak je pripravljena za boljše odnose med partnerji odpreti tudi mošnjiček. Tako je več sredstev namenila zakonskim svetovalnicam, ki so v domeni države. "S posvetom s strokovnjakom se pari lahko naučijo, kako se spopasti s težavami in kako se jih lotiti, če se vseeno pojavijo. V natrpanem življenju, ko je treba krmariti med kariero in družino, je teden lahko prekratek, da bi v njem našli tudi čas za partnerja. To moramo spremeniti," je dejala ministrica, ki je sicer tudi sama ločenka.

Mediji so predlog pospremili precej kritično, menijo, da je dokaz vse bolj desničarsko usmerjene vlade. Dejali so, da ga je mogoče primerjati s podobno iniciativo, ki so jo pred časom predstavile nekatere ameriške konservativne skupine.