V Franciji stoji veliko razkošnih graščin, v katerih je nekoč prebivalo plemstvo. Eno od njih bo kmalu naselil srečni zmagovalec tombole. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
V Franciji stoji veliko razkošnih graščin, v katerih je nekoč prebivalo plemstvo. Eno od njih bo kmalu naselil srečni zmagovalec tombole. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Popolnoma obnovljeni grad Chateau de Cautine ima devet spalnic in stoji na 12 hektarjih posestva, njegova vrednost pa je ocenjena na okoli 1,7 milijona evrov. V gradu so številne izvirne starine, udobno pohištvo in odprti kamini, ima pa tudi bazen. Grad leži v departmaju Dordogne na jugovzhodu Francije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lastnica gradu, britanska filantropka Ruth Philips, se je odločila, da je čas, da se od gradu poslovi. Namesto klasične prodaje ji je na misel prišel način, s katerim bo do gradu prišel srečnež, ki bo zanj odštel smešno nizko ceno. Ruth Phillips je namreč organizirala spletno tombolo, v kateri pa žal lahko sodelujejo le prebivalci Anglije, Škotske in Walesa.

Za sodelovanje v tomboli morajo zainteresirani sicer pokazati tudi nekaj znanja, saj morajo podati pravilen prevod za francoska reka "les carottes sont cuites" (korenje je kuhano) in "ca ne casse pas trois pattes a un canard" (to raci ne polomi treh nog). Prvi frazem pomeni, da je vsega konec oz. da ni več nobenega upanja, drugi pa, da kaj ni nič posebnega.

Izkupiček bo šel v dobrodelne namene
Srečke stanejo 10 funtov (11,4 evra), naprodaj pa jih je 500.000. Ruth Phillips namerava dobiček porabiti predvsem za gradnjo poceni domovanj, ki ne bodo ogrožala okolja. Pet odstotkov dobička bo donirala dobrodelni organizaciji St. Petrov's Society s sedežem v Cornwallu, ki skrbi za brezdomce, s preostalimi bo financirala svojo družbo The Eco Village Development Company, ki gradi samozadostne hiše z zelo nizkimi stroški.

Filantropka je za časnik Daily Mail povedala, da je gradnja poceni domovanj nekaj, kar jo najbolj zanima, saj čuti, da ima vsak pravico do doma. "Dandanes si ljudje zaradi izjemno visokih cen dejansko ne morejo privoščiti doma," je dodala in pojasnila, da bo njen projekt prinesel rešitev. Tipske hiše, ki jih namerava financirati, je mogoče postaviti v tednu dni, stale pa naj bi manj kot 10 odstotkov cene povprečne hiše na Otoku.