Dimnikar. Foto: EPA
Dimnikar. Foto: EPA

V hrvaških županijah so preverjali interes dijakov za izobraževanje za poklice, ki jih potrebujejo na trgu dela. Tako so v srednji šoli v Čakovcu prvi na Hrvaškem odprli program za pivovarje, v katerega se bo vpisalo sedem dijakov. Med novimi dijaki na tej šoli bodo tudi soboslikarji in oblikovalci obutve in usnja.

V Sisku bodo prvič izobraževali tehnike za razvoj videoiger. V prvem letniku jih bo največ 24, je razbrati iz razpisa hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje o vpisih v prve letnike v novem šolskem letu.

V Zadru so se prav tako prvič odločili za letnik CNC-operaterjev, ki se bodo izobraževali o računalniškem upravljanju industrijskih strojev, medtem ko bodo v Veliki Gorici vpisali nov letnik mehanotronikov, kjer bodo dijaki interdisciplinarno nabirali specialistična znanja iz mehanike, elektrotehnike, elektronike, avtomatike, informatike, senzorike in robotike. Nov je tudi letnik nutricionistov v Osijeku.

Da obstajajo potrebe po turističnih delavcih tudi v Slavoniji, kaže primer srednje šole v Vinkovcih, ki je razpisala 22 mest za hotelsko-turistične tehnike. V Županji primanjkuje administracije, zato bodo izobraževali pomožne administratorje.

So pa tudi šole, ki so znova uvedle strokovne programe za izobraževanje steklarjev in dimnikarjev, kot je to v Benkovcu. V Dubrovniku bodo priložnost dobili bodoči frizerji in kozmetiki, v Đurđevcu pedikerji. V srednji šoli v Ludbregu so se odločili za letnik inštalaterjev hišnih napeljav in pekov, v Županji pa kuharjev in slaščičarjev.

Več hrvaških srednjih šol je letos razpisalo tudi dodatne gimnazijske programe, predvsem za jezike in naravoslovje.