Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novozelandska stranka Maorov je poudarila, da uradno ime države Nova Zelandija ni v redu, saj ne izraža njene domorodne kulture in dediščine. Zato si člani stranke želijo, da bi se ime nadomestilo z imenom Aotearoa, kar v njihovem izvornem jeziku pomeni "dežela dolgega belega oblaka".

Na Novi Zelandiji je sicer poleg angleščine uradni jezik tudi maorski, Maori pa predstavljajo največjo etnično manjšino, ki predstavlja 16,5 odstotka celotne populacije.

Maore moti, da je angleščina v zadnjem času postala preveč dominantna in da ignorira zgodovino države. "Nesprejemljivo je, da zgolj trije odstotki prebivalcev govorijo ta uradni jezik," so poudarili. Želijo si, da bi se uradno ime države spremenilo do leta 2026.

Premierka Jacinda Ardern je dejala, da ime Aotearoa v javnosti sliši vedno pogosteje, kar se ji zdi pozitivno, svoje uradne podpore spremembi pa ni javno izrazila. Medtem so predstavniki stranke, ki predstavlja glavnega nasprotnika premierke, poudarili, da stranka Maorov v času pred volitvami zgolj poskuša polniti naslovnice. "Če se zgodi sprememba imena, bo naša zastopanost v mednarodnem prostoru izjemno zmedena."

Tovrstna prizadevanja za preimenovanje te pacifiške države potekajo že več let, še poroča Deutsche Welle.