Kam so izginile pomembnost energije, razgledanost, sposobnost komunikacije, simpatičnost? Foto: EPA
Kam so izginile pomembnost energije, razgledanost, sposobnost komunikacije, simpatičnost? Foto: EPA

Italijanski univerzitetni profesorji namreč trdijo, da so sestavili matematično formulo in iz nje izpeljali tudi algoritem, ki določa idealne mere in razmerja ženskega obraza.

To formulo bodo prvič uporabili že na bližnjem izboru za mis Italije, na katerem so se običajnim strokovnim komisijam, ki jih po navadi sestavljajo lepotni kirurgi, fotografi, vizažisti, modni oblikovalci in drugi, pridružili tudi računalniki, ki bodo pomagali izbrati najlepšo v državi.

Eden izmed raziskovalcev Raoulo D'Allessi je sicer priznal, da lepota kot znanstveni rezultat ne obstaja, ampak gre pri njej za zgodovinski, družbeni in individualni koncept. "Obstaja pa skladnost obraza, in to lahko izmerimo," je dejal profesor, ki na rimski medicinski fakulteti predava o estetiki obraza. In dodal še: "Prepričan sem, da se lepota začne z nasmehom ..."

Pazi, kamera te gleda!
Izmed več kot 300 kandidatk, ki so se prijavile na izbor za najlepško Italijanko, so jih tako na predizborih po posameznih pokrajinah že izbrali 60. Te so se zbrale v termah Salsomaggiore, kjer se že nekaj dni od jutra do noči pripravljajo za nastop na finalni prireditvi.

Omenjena druščina lepotic tako ne vadi le plesne korake in poziranje, ampak bo postavljena tudi pred ostro oko kamere - ne, pravzaprav kar petih digitalnih kamer, ki jim bodo skenirale vsak najmanjši košček obraza, in to iz različnih zornih kotov. Prav ti izsledki in številke bodo nato našim zahodnim sosedom pomagali izbrati novo mis.