'Črno-bela kombinacija v teh časih ni ravno najbolj priljubljena,' opozarja avstralski strokovnjak za zastave Tom Burton. Foto: Wikipedia
'Črno-bela kombinacija v teh časih ni ravno najbolj priljubljena,' opozarja avstralski strokovnjak za zastave Tom Burton. Foto: Wikipedia
Zastave
40 predlogov, izmed katerih bodo strokovnjaki izbrali štiri finaliste. Foto: Twitter novozelandske vlade

Novozelandci so si dali duška, saj so vladi poslali skoraj 10.300 predlogov za novo zastavo. Eni so bili zelo unikatni in posebni, drugi pa zanimivi in sprejemljivi. Skupina 16 strokovnjakov je tako izbrala 40 finalistov, med katerimi bodo septembra izbrali štiri "superfinaliste", ki jih bodo konec jeseni (datum še ni določen, enkrat med 20. novembrom in 11. decembrom) na obvezujočem referendumu ponudili na izbiro ljudstvu.

A to ni vse. Zastava, ki bo na referendumu dobila največ glasov, se bo v "drugem krogu" marca leta 2016 pomerila z obstoječo novozelandsko zastavo, ki vleče vzporednice z britansko. Tako se utegne zgoditi, da bo ves projekt izbiranja nove zastave, ki ga ocenjujejo na 25 milijonov novozelandskih dolarjev (15 milijonov evrov) brezpredmeten, če se bodo "kiviji", kot je vzdevek Novozelandcev, odločili, da zastave ne želijo menjati, piše britanski Guardian.

Premier želi spremembe
Premier John Key se je pri tej temi jasno opredelil - zavzema se za spremembo zastave, najraje bi videl, da bi bila nova zastava popolnoma črne barve s srebrnim listom praproti na sredini. Takšno zastavo sicer že pogosto uporablja odlična novozelandska reprezentanca v ragbiju, ki ima vzdevek All Blacks. Key meni, da bi bila ta zastava mnogo bolj prepoznavna in bi prikazovala Novo Zelandijo kot sodobno in neodvisno državo.

A vprašanje, ali bo v svoji pobudi uspel, saj so zadnje javnomnenjske raziskave pokazale, da je kar 72 odstotkov državljanov proti spreminjanju enega izmed državnih simbolov. "Naši predniki so se borili in umirali pod to zastavo, zato bi sprememba onečastila spomin nanje," so sporočile veteranske organizacije. Dodatna težava je tudi v tem, da bi črno-bela kombinacija popolnoma nehote koga spomnila na zloveščo zastavo skrajne islamistične organizacije Islamska država.

Obstoječo zastavo, na kateri so štiri zvezde, ki predstavljajo konstelacijo Južni križ na temno modri podlagi in z britansko zastavo v levem zgornjem kotu, so Novozelandci prvič uporabili leta 1869, uradno pa vzeli za svojo leta 1902. Zelo podobno zastavo ima tudi Avstralija, kjer se tudi občasno pojavijo pobude o spremembi.