Kakšna je pa vaša alternativa toaletnemu papirju? Foto: Pixabay
Kakšna je pa vaša alternativa toaletnemu papirju? Foto: Pixabay

Britansko vodovodno-komunalno podjetje Northumbrian Water je pred dnevi opozorilo, da gospodinjstva v straniščne školjke zadnje čase splakujejo vlažilne robčke, kuhinjske papirnate brisače in časopisni papir. Čeprav razumejo, da morajo ljudje v sili improvizirati, so lahko posledice metanja takšnih materialov v školjko katastrofalne tako za domove kot okolje, so opozorili.

Če so že prisiljeni uporabljati alternative, naj jih odvržejo v koš za smeti, je svetoval eden izmed vodilnih predstavnikov podjetja Northumbrian Water Simon Cyhanko. "Razumemo, da je nekatere ljudi prizadelo pomanjkanje toaletnega papirja in nimajo druge izbire," je dejal.

A še manj prijetna izkušnja jih lahko doleti, ko se bodo cevi povsem zamašile in bodo njihovi domovi poplavljeni zaradi zamašenih straniščnih školjk, je opozoril.

V podjetju so še dodali, da sta bili lani skoraj dve tretjini zamašenih straniščnih školjk posledica vlažilnih robčkov in da se cevi najpogosteje zamašijo že v gospodinjstvih, in ne v kanalizacijskem sistemu.