Ponoči je bil kolesarski velikan Tadej Pogačar skoraj dobesedno največji – njegova podoba je krasila najvišjo stavbo na svetu, Burdž Kalifo. Foto: Televizija Slovenija
Ponoči je bil kolesarski velikan Tadej Pogačar skoraj dobesedno največji – njegova podoba je krasila najvišjo stavbo na svetu, Burdž Kalifo. Foto: Televizija Slovenija

Dubajskega velikana Burdž Kalifo, ki je z 828 metri višine najvišja zgradba na svetu, je obarvala podoba mladega Slovenca, ki je do zmage na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu prikolesaril v okviru ekipe s sedežem na Bližnjem vzhodu.

Ekipa UAE Team Emirates ima italijanske korenine, včasih je bila znana pod imenom Lampre. Pred tremi leti je bil njen obstoj ogrožen, a jo je rešil arabski kapital. Od slovenskih kolesarjev poleg Tadeja Pogačarje UAE-jev dres nosi še Jan Polanc, ki je lani na Dirki po Italiji oblekel rožnato majico, na letošnjem Touru pa je bil odličen Pogačarjev pomočnik.

Sorodna novica Zdravljica na Elizejskih poljanah, v Komendi ognjemet

Poleg obeh Slovencev so zasedbo ekipe iz Združenih arabskih emiratov sestavljali še Fabio Aru, Davide Formolo, David De la Cruz, Alexander Kristoff, Vegard Stake Laengen in Marco Mercato, športni direktor pa je prav tako Slovenec, Andrej Hauptman.

Vrednote za sam vrh

Mladi slovenski zmagovalec se je ekipi UAE Team Emirates pridružil lani, maja letos je pogodbo podaljšal do konca leta 2024. "Pogačar je vrsta kolesarja, ki bi si ga želela vsaka ekipa. Je nadarjen, z močno voljo za vsakodnevno učenje. To so vrednote, ki ga bodo ponesle v sam vrh svetovnega kolesarstva," je takrat govoril direktor ekipe Mauro Gianetti. Le štiri mesece pozneje je ta kolesarski vrh res dosegel, kot torej tudi vrh najvišje stavbe na svetu.

Fotografijo osvetljene Burdž Kalife, na kateri je projicirana podoba včeraj še 21-letnega, danes pa že 22-letnega junaka iz Komende, je na družbenem omrežju skupaj s čestitkami ekipi objavil dubajski vladni urad za šport. Dodali pa so še prizore s podelitve na Elizejskih poljanah, ki jih spremljajo zmagoslavni takti glasbe.

Podoba Pogačarja tudi na največji stavbi sveta