Na Nizozemskem je zaživelo zagonsko podjetje Loop, ki omogoča pokop v krsti iz micelija. Krsta je narejena iz vlaken, ki tvorijo podzemni del gliv, prek katerih te dobivajo večino hranil in drugih življenjskih snovi ‒ so kot nekakšen koreninski sistem, poroča CNN.

Po besedah ustanovitelja podjetja Boba Hendrikxa "krsta omogoča ljudem, da se ponovno združijo z naravo". Kot je še povedal za, je micelij ključen pri prečiščevanju gozdov in drugih naravnih ekosistemov, zato je prav, da se ob smrti čim prej ponovno združimo z njim.

Material za krsto so razvili v sodelovanju z univerzo v Delftu. Foto: Instagram/Loop
Material za krsto so razvili v sodelovanju z univerzo v Delftu. Foto: Instagram/Loop

Pri običajnih krstah lahko traja do deset let, preden se narava prebije skozi plasti laka, kovine in sintetičnih vlaknin. Krsta iz micelija pa se z naravo združi že po dobrih šestih tednih. Skupaj s posmrtnimi ostanki pa se popolnoma spremeni v naravni kompost že v dobrih treh letih.

Prvi pokop v takšni krsti je uspešno stekel ta teden, prva preizkusna serija desetih krst pa je že v caloti razprodana. Preizkusne krste so stale 1250 evrov, a snovalci projekta obljubljajo, da bo z začetkom redne proizvodnje cena krste znatno padla.