Medicinske sestre imajo več možnosti, da bodo dobile punčko. Foto: epa
Medicinske sestre imajo več možnosti, da bodo dobile punčko. Foto: epa
Fiziki in matematiki pa lahko pričakujejo moškega potomca. Foto: epa

Pari, ki si želijo punčko, pa bodo imeli več sreče, če bodoča mama ali oče opravljata poklic, ki vključuje pomoč soljudem.

Kot primere so navedli poklic učitelja, medicinske sestre, varuške ... Izsledki raziskave, v katero so zajeli 3.000 Britancev najrazličnejših poklicev, so bili objavljeni v reviji o teoretični biologiji.

V Veliki Britaniji se povprečno na 100 novorojenih deklic rodi 105 dečkov. Izsledki omenjene raziskave so pokazali, da se parom, kjer je eden od staršev inženir, na 100 deklic rodi kar 140 dečkov. Ravno nasprotno se dogaja medicinskim sestram. Te imajo veliko večjo možnost, da bodo dobile deklico, saj se jim na 100 dečkov rodi 135 deklic.

Vodja raziskave Satoši Kanazava si je celo drznil napovedati, katera kombinacija poklicev obeh staršev bi z največjo gotovostjo "določila" spol otroka. Fizik in matematičarka oz. matematik in fizičarka naj bi tako skoraj sigurno postala starša dečka, socialni terapevt in voditeljica pogovorne oddaje na radiu ali televiziji pa lahko brez skrbi nakupita otroške oblekice v nežnih barvah, saj naj bi dobila deklico.

Vendar pa znanstveniki ne znajo pojasniti tega fenomena. Menda naj bi vsa stvar delovala tudi v primeru, da v želji po potomcu določenega spola malo pred spočetjem zamenjate poklic.