Utrinki bodo vidni v celotni Sloveniji. Foto: EPA
Utrinki bodo vidni v celotni Sloveniji. Foto: EPA

Opazovalci bodo lahko videli množico utrinkov, ki bodo vsi na videz prileteli z enega območja neba. "O meteorskem roju govorimo takrat, ko veliko število utrinkov ali meteorjev v določenem obdobju izhaja iz omejenega območja neba. V tem primeru iz ozvezdja Perzej," je za STA pojasnil astronom Andrej Guštin.

Zvezdni prah

Utrinki nastanejo, ko zemljino atmosfero zadenejo majhni delci in prah. Ti se ob vstopu v zemljino ozračje vžgejo in zažarijo. Če zemlja prečka oblak takšnih delcev, se ustvari roj takšnih utrinkov, ki polepšajo zvezdni obok.

Opazovanje nočnega neba lahko oteži svetlobna onesnaženost. Foto: BoBo
Opazovanje nočnega neba lahko oteži svetlobna onesnaženost. Foto: BoBo

Roj, ki ga bomo spremljali danes ponoči, je za seboj pustil komet Swift-Tuffle, katerega ostanke zemlja zadene vsako leto približno ob istem času, okoli 12. avgusta.

Guštin še poudarja, da nevarnosti, da bi meteoriti padli na tla, ni. Utrinki namreč nastanejo iz prašnih delcev in kamenčkov, velikih le nekaj milimetrov, ki zgorijo več deset kilometrov nad površjem zemlje.

Potrebno bo jasno nebo

"Utrinkov bo sicer več po polnoči, saj takrat tudi vzide ozvezdje Perzej," je povedal Guštin. Težavo pa lahko povzroči Luna, ki bo vzšla približno ob istem času. Njena svetloba lahko zasenči utrinke, zato bodo ti verjetno najbolj vidni pred njenim vzhodom.

Poleg Lune lahko opazovanje utrinkov otežita tudi oblačnost in umetna svetloba. Najboljše opazovanje bo torej mogoče na samotnih krajih daleč od mest in drugih virov umetne svetlobe. Z dobro astronomsko opremo pa boste lahko posneli tudi čudovite posnetke utrinkov.

Ponoči bodo nebo osvetlile solze sv. Lovrenca