Zaradi virusa je po vsem svetu poskočila prodaja obraznih mask. Foto: Reuters
Zaradi virusa je po vsem svetu poskočila prodaja obraznih mask. Foto: Reuters

Poroke ne gredo vedno po načrtu. Joseph Yew in njegova žena Kang Ting sta se 30. januarja, le dva dni pred poroko, vrnila iz kitajske pokrajine Hunan. Ta meji na Hubej – pokrajino, od koder je izbruhnil koronavirus. Pri gostih sta tako povzročila veliko zaskrbljenost, saj je omenjeni virus na Kitajskem pomoril več kot 550 ljudi in se že razširil na približno dva ducata držav.

“Veliko jih ni nameravalo priti,” je za BBC povedal Yew. Poroko sta želela sprva prestaviti, vendar se v hotelu, zaradi večmesečnih priprav, niso strinjali. “Vedela sva, da nimava druge izbire, kakor da poroko izpeljeva,” dodaja ženin.

V singapurskem hotelu, kjer je bilo predvideno poročno slavje, se je zbralo 110 od skupno 190 gostov, a med njimi ni bilo ženina in neveste. Mladoporočenca sta goste nagovorila in z njimi nazdravila kar po videoklicu. “Nekateri so bili šokirani, vendar vzdušje bi bilo nedvomno drugačno, če bi bila prisotna na poroki,” je povedal Yew in dodal: “Starši sicer niso bili navdušeni, a so se strinjali, da poroko izpeljeva na takšen način.”

Par se je sicer poročil že oktobra, vendar tokrat je bila organizirana tudi večerja in zabava za vso družino ter prijatelje, ki oktobra niso mogli priti.

Singapur je doslej poročal o 28 primerih okužbe, s čimer je za Japonsko postal država z drugim najvišjim potrjenim primerom virusa zunaj Kitajske.