Trenutek, ko so se tla začela tresti. Foto: Posnetek zaslona
Trenutek, ko so se tla začela tresti. Foto: Posnetek zaslona

Islandska predsednica vlade Katrin Jakobsdottir je v torek v pogovoru za ameriški časnik Washington Post pojasnjevala, kako velik bo vpliv pandemije novega koronavirusa na zelo pomembno islandsko gospodarsko panogo, turizem.

Med razlaganjem se je njena hiša nenadoma začela tresti, 44-letna političarka pa se je za nekaj trenutkov zmedla, pogledala okoli sebe, a se hitro zbrala in sogovorniku z nasmeškom pojasnila: "Potres je bil. Se opravičujem, očitno je bil potres. Uau. No, to je pač Islandija."

Na vprašanje, ali je z njo vse v redu, je zagotovila: "Vse je v redu, hiša še vedno stoji, brez skrbi." In nadaljevala, kjer je ostala, preden jo je zmotilo tresenje tal.

Pozneje se je izkazalo, da je državo stresel potres magnitude 5,5, ki je imel epicenter v bližini tretjega največjega mesta v državi, Hafnarfjordur, ki je obenem tudi del reykjaviškega južnega predmestja, poroča Reuters. Večje škode ni bilo, poškodovanih je bilo samo nekaj stavb, pa dodaja CNN.

Islandija leži na stičišču severnoameriške in evrazijske litosferske plošče, ki se še vedno razmikata (in s tem otoška država "raste"), zaradi česar so na tem območju potresi in ognjeniški izbruhi pogosti.

Tudi novozelandsko premierko je "treslo"

Gre sicer že za drug tovrsten primer v zadnjem letu: maja je namreč potres med videopogovorom zmotil tudi novozelandsko premierko Jacindo Ardern, ki je med tresenjem tal v domačem Wellingtonu z nasmeškom pomirila sogovornika: "Tukaj imamo majhen potres ... no, kar konkreten potres."