V prvi sezoni so predstavili Belorusijo, Latvijo, Gruzijo, Armenijo in Ukrajino, zdaj pa si želijo tudi bolj oddaljene države. Foto: BoBo
V prvi sezoni so predstavili Belorusijo, Latvijo, Gruzijo, Armenijo in Ukrajino, zdaj pa si želijo tudi bolj oddaljene države. Foto: BoBo
Okus države
Ne vrti se vse okoli kuhanja, v oddaji je tudi veliko zabavnih dogodivščin. Foto: BoBo
Okus države
Skrbno izbrane sestavine in predpriprava so zelo pomembne. Foto: BoBo
Okus države
Predstavniki držav tudi tekmujejo med seboj. Foto: BoBo

Ukrajinska javna radiotelevizija UA:PBC bo po novem letu začela na svojem televizijskem programu predvajati drugo sezono kulinarične oddaje Okus države (v ruščini Страна на вкус, v ukrajinščini Країна на смак). Gre za serijo oddaj, posnetih vnaprej, v katerih svojo državo prek kuhanja predstavljajo posamezniki iz tujih držav. V drugi sezoni so si zaželeli tudi slovenskega predstavnika, zato iščejo primerne kandidate.

Kakšen "okus" ima Slovenija?
Kot je za MMC dejala Valeria Smalius iz ukrajinskega javnega medijskega servisa, gre za oddajo, v kateri vsak predstavnik določene države v televizijskem studiu pripravi nacionalno jed po svojem okusu, pri tem pa poskrbi tudi za okrasitev mize, pijačo, zabavo in vse, kar spada k dobremu obroku v družbi neznancev. Vsak posameznik mora pripraviti več jedi, na primer predjed, glavno jed in sladico, pri čemer pa mora biti rdeča nit, da iz predstavitve, okusov in sestavin odseva država, iz katere prihaja.

Ukrajinski televizijci posebej poudarjajo, da ne iščejo poklicnih kuharskih mojstrov, ampak zanimive, karizmatične ljudi, ki se radi družijo in s ponosom predstavljajo kulinariko in običaje svoje države. Bolj kot vrhunsko kulinarično znanje je nujno pogovorno znanje ruskega jezika, saj v tem jeziku v televizijskem studiu poteka vsa komunikacija tako z voditelji kot s tekmovalci iz drugih držav. Spol kandidata jih ne zanima, mora pa biti star od 27 do 70 let in veliko vedeti o svoji državi. "Poleg tega ga ne sme biti strah tekmovanja," je dodala Smaliusova.

Štirje snemalni dnevi v Sloveniji in deset v Kijevu
Ukrajinska javna televizija načrtuje, da bo novo serijo oddaj Okus države gledalcem predvajala po novem letu, najverjetneje v februarju. Snemanja pa bodo potekala že prej, zato si bo moral izbrani kandidat oktobra vzeti štiri dni za snemanje predstavitve in pozdravnega videa v Sloveniji, deset dni v novembru pa bo nato preživel še v ukrajinski prestolnici Kijev, kjer bodo snemali oddajo. Vse stroške – letalsko vozovnico, namestitev, prevoz po Kijevu in vse drugo plača televizija.

Smaliusova je dodala, da je spletna stran, na kateri se vsi, ki želijo skozi kuhanje ukrajinskemu občinstvu predstaviti Slovenijo, še v delu, zato lahko prijavo pošljejo na njen elektronski naslov valeriasmalius@gmail.com.

Nastop v oddaji tudi vpliv na turizem?
V prvi sezoni oddaje so svojo državo predstavljali ljubiteljski kuharji iz Belorusije, Latvije, Gruzije, Armenije in domačin iz Ukrajine, saj so se v prvem nizu oddaj usmerili v države, v katerih veliko prebivalcev zna rusko. Zdaj pa so se odločili razširiti obzorja in predstaviti tudi oddaljenejše države, ki se jim zdijo zanimive, čeprav znanje ruskega jezika v njih ni tako razširjeno. "Zelo nas zanima Slovenija, vaša kultura in tradicija. Ukrajinskim gledalcem želimo predstaviti Slovenijo, jim razkriti, kaj Slovenci jeste in kako se zabavate. Morda pa se bo prav zaradi naših oddaj več Ukrajincev odločilo, da obišče vašo državo," je dodala.

Smaliusova s točnimi številkami gledanosti prve sezone oddaj ni postregla, dejala je le, da so z gledanostjo zadovoljni, da pa jo želijo z novimi oddajami še izboljšati.

Ukrajinska radiotelevizija UA:PBC ustvarja dva nacionalna televizijska programa, več kot 20 regionalnih in štiri radijske programe.

Nekaj utrinkov in videoposnetkov iz prve sezone oddaje Okus države si oglejte spodaj (videoposnetki v ruskem jeziku). Avtor fotografij: UA:PBC.