Princ Charles bo na britanskem prestolu nasledil Elizabeto II. Foto: Reuters
Princ Charles bo na britanskem prestolu nasledil Elizabeto II. Foto: Reuters
Par je mesto obiskal poleti, sporni izdatki pa so javnost dosegli šele zdaj. Foto: Reuters

Kraljevi par je mesto sicer obiskal junija, a so podrobnosti glede pretiranega zapravljanja na dan prišle šele zdaj. Za njun sprejem in nastanitev je mesto zapravilo 203.761 evrov, več kot 11.000 evrov pa so namenili za temeljito čiščenje prostorov mestne hiše. Od tega zneska jih je celih 6000 šlo za loščenje ročajev in kljuk vrat vrat v mestni hiši.

Sporno informacijo je na družbenem omrežju Twitter razkril mestni svetnik Thomas Gould, ki je takšno zapravljanje označil za "noro", v svojem zapisu pa se je vprašal, zakaj niso tega denarja raje namenili socialno ogroženim in brezdomcem.

"Ne moti me, da sta nas obiskala, ampak takega pretiravanja – glede na to, da imamo v mestu veliko brezdomcev –, ne prenesem," je zapisal ob fotografiji računa, ki jo je objavil na Twitterju.

Vodstvo mesta ob tem trdi, da cena ni pretirana, saj stroški vključujejo "servis, loščenje in lakiranje več kot 260 kosov medenine". Za CNN so povedali, da so s tem denarjem financirali prvo prenovo kljuk in ročajev v mestni hiši.

"Teh delov nismo prenavljali vse od takrat, ko so jih namestili pred 80 leti. Obnove nismo začeli zaradi kraljevega obiska, ampak smo jo zaradi obiska le malo pospešili," so zatrdili.

Mesto Cork so nekoč sicer imenovali kar "uporniško mesto," saj so njegovi prebivalci vztrajno nasprotovali britanski nadvladi. Pred junijskim obiskom pa je mesto skoraj 14.000 evrov zapravilo tudi za oglaševanje mestnih znamenitosti, ki jih je nameraval obiskati kraljevi par.