Pred dobrim mesecem so na parkirišču pred Policijsko postajo Cerknica našli majhno sovo. O tem so najprej obvestili Notranjski regijski park, oni pa so jih napotili na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenija (DOPPS), ki so sovico prevzeli in poskrbeli, da je ta našla primerno oskrbo – mesec dni je bivala v edinem zavetišču za prostoživeče živali v Sloveniji na Muti na Koroškem. Na DOPPS-ju predvidevajo, da je bila sovica ob najdbi stara 10 dni, zato še ni bila pripravljena na osamosvojitev.

Sova je do danes že precej zrasla in je po merilih svoje vrste že odrasla sova, zato je napočil čas, da jo izpustijo v gozdove. Na samostojno pot so jo danes v Notranjskem parku, ob Cerkniškem jezeru, pospremili njeni najditelji in rešitelji – cerkniški policisti, predstavniki DOPPS-ja in Notranjskega parka.

Najdena sova je vrste veliki skovik, ki velja za našo edino sovo selivko. Naseljuje zlasti tople in bolj suhe nižinske predele, zimo preživi v podsaharski Afriki, konec marca ali na začetku aprila pa se vrne v Evropo. V višino meri le 19 cm, ima živo rumene oči in drobno progasto perje. V Sloveniji jih največ najdemo na območju Istre, Krasa, na Goričkem in Ljubljanskem barju.

Mladega velikega skovika spustili na prostost