Šejki v dolgih belih oblačilih in njihove žene v črnih, oboji pa v ledenem baru z debelimi jaknami in bundami. Foto: AP
Šejki v dolgih belih oblačilih in njihove žene v črnih, oboji pa v ledenem baru z debelimi jaknami in bundami. Foto: AP
Dubaj skuša biti mesto presežnikov, med drugim ima hotel z največ zvezdicami na svetu. Foto: EPA

Šejki iz Združenih arabskih emiratov so še enkrat dokazali, da je z dovolj denarja mogoče doseči skoraj vse. Pred nekaj leti so sredi puščave postavili največje pokrito smučišče na svetu, zdaj pa v baru s povednim imenom Chillout, ki pomeni ohladitev, sredi poletja pri šestih stopinjah pod ničlo v debelih jaknah in bundah srkajo vročo čokolado.

Iz 45 na -6 stopinj Celzija
V Dubaju temperature v tem času dosegajo do 45 stopinj, zato ni nič čudnega, da nekateri domačini v baru zdržijo samo nekaj minut. Mnogi priznavajo, da še nikoli v življenju niso bili na tako mrzlem kraju.

V baru je vse narejeno iz ledu: zidovi, mize, stoli, dekoracija, kipci, zavese, lestenec, in ker Dubajčani ne sprejemajo kompromisov, tudi kozarci, skodelice in krožniki.

Vstopnina vključuje jakno in rokavice
Če se boste slučajno potikali po Dubaju, vas bo vstopnina za bar Chillout stala 17 dolarjev, kar vključuje eno pijačo, podloženo jakno, čevlje in volnene rokavice.

Zalivsko pretiravanje že nekaj časa dviga vprašanja o prekomerni porabi energije, ki jo zahtevajo takšni projekti. Dubajčani pa se nanje večinoma požvižgajo. Kdo bi se po 3-milijonski investiciji obremenjeval s takšnimi malenkostmi, kot so globalno segrevanje ozračja in emisije toplogrednih plinov?