'DogPacer' - ko lastniki nimajo časa ali volje za sprehod, njihovi psi 'pristanejo' na takšni napravi. Foto: Reuters
'DogPacer' - ko lastniki nimajo časa ali volje za sprehod, njihovi psi 'pristanejo' na takšni napravi. Foto: Reuters
Psi
Eden najučinkovitejših načinov topljenja kilogramov naj bi bila skupinska vadba. Foto: Reuters

Da imajo Američani kot narod težave s čezmerno telesno težo, je znano. Vse bolj skrb vzbujajoči pa so tudi podatki veterinarjev, ki opozarjajo, da se skupaj z lastniki redijo njihovi hišni ljubljenčki, predvsem psi. Zato ni čudno, da ni trajalo dolgo, da so številna podjetja zavohala priložnost in se "vrgla" v nov posel - izdelavo posebej prilagojenih fitnesnaprav za pse. Če jim lastniki že ne privoščijo sprehoda po svežem zraku, naj poskrbijo za njihovo rekreacijo vsaj aparati, utemeljujejo svojo pogruntavščino.

Izbira je velika - od sobnih tekaških stez in pedometrov do skupinskih ur aerobike. Med tistimi kosmatinci, ki imajo na svojem "urniku" tedensko obisk fitnesa, je tudi jazbečar Rocky. "Ko je Rocy prvič prišel k nam, je bil videti kot majhen tjulenj. Zdaj pa mu je uspelo izgubiti precej kilogramov in pridobiti veliko kondicije," je dejal veterinar Dennis Arn v bolnišnici za živali v Las Vegasu.

Morate čutiti njihova rebra
Fakulteta za veterino v North Graftonu v Massachusettsu se zaveda, da debelost, prav tako kot pri ljudeh tudi pri psih pomeni slabšo kakovost življenja, zato so septembra odprli prvo kliniko za hujšanje za hišne ljubljenčke. "Če ne začutite reber, ko se dotaknete svojega psa, potem je predebel," je dodal Arn, ki je še opozoril, da mnogi lastniki pretirano razvajajo svoje ljubljence s prigrizki in posladki.

Če ne bo dobil sprehoda, se bo lotil copata
"Pravilo je jasno - vsak pes dnevno potrebuje najmanj 30 minut gibanja. Tisti, ki ostane brez te norme, je nesrečen in ima več zdravstvenih težav, lahko pa se pojavijo tudi težave z vedenjem," je dejala Geralynn Cada, pasja inštruktorica za fitnes, ki vodi pasjo jogo, pilates za mladičke in vzdržljivostni trening. Dodala je: "Utrujen pes je srečen pes. Če se začne dolgočasiti, si bo sam začel iskati zabavo, to pa bo verjetno grizenje copatov ali kakšne stvari v stanovanju." Zato je pomembna, pravi, tudi možganska telovadba, kot je ponavljanje različnih trikov.

Da bi psi porabili odvečne kalorije, so izdelali posebno tekaško stezo, imenovano DogPacer, ki si jo je lastnik istoimenskega podjetja David Ezra domislil, ko je obiskal svoj fitnes. "Zakaj ne bi izdelali kardionaprave za pse?" je dejal in idejo kmalu uresničil. Napravo prodajajo v dveh velikostih - običajni in mini, ameriški kupci pa zanjo odštejejo okoli 500 dolarjev. V nekaj mesecih so jih prodali že več tisoč, Ezra pa je dejal, da je med kupci največ starejših, ki zaradi težav z lastnim zdravjem ne zmorejo več sprehodov s svojimi psi.