K lajšanju simptomov alkoholnega mačka pripomoreta predvsem velika količina tekočin in obilen zajtrk. Foto: BoBo
K lajšanju simptomov alkoholnega mačka pripomoreta predvsem velika količina tekočin in obilen zajtrk. Foto: BoBo

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) imajo kar tri četrtine oseb, ki so bile opite, prihodnji dan alkoholnega mačka, od tega pa pri najobčutljivejših zadostuje že ena enota alkoholne pijače. Oseba, ki ima alkoholnega mačka, se slabo počuti, obhaja jo slabost, bruha, ima glavobol, omotico, drisko, je utrujena, motita jo zvok in svetloba.

Prav tako ima oseba lahko težave z vidnim zaznavanjem prostora, se morda trese, ima rdeče oči, občuti žejo, navale vročice, bolečine v mišicah, je depresivnega razpoloženja, ima težave s koncentracijo in spominom. Vse to je posledica nabrekanja krvnih žil v možganih, kar zviša pritisk in povzroči glavobol, k slabšemu počutju pa pripomoreta tudi dehidracija in pomanjkanje spanja.

Beljakovinsko bogat zajtrk in sadni sok

Najboljše zdravilo je seveda preventiva, torej pitje v omejenih količinah oziroma vzdržnost. Če pa vendarle v kozarec pogledamo pregloboko, si naslednji dan privoščimo beljakovinsko bogat zajtrk s svežim sadnim sokom, ki vsebuje veliko fruktoze in pomaga pri presnovi alkohola. Pri glavobolu si lahko pomagamo z analgetiki, dobro pa nam bo del tudi sprehod na svežem zraku.

Večina simptomov bo izginila, ko se bomo dobro naspali in bo naše telo presnovilo ves alkohol iz krvi.