Astronavtki sta vso opremo seveda preizkusili že na Zemlji, a v vesolju sta nekaj centimetrov večji ... Foto: Reuters
Astronavtki sta vso opremo seveda preizkusili že na Zemlji, a v vesolju sta nekaj centimetrov večji ... Foto: Reuters

Nasa je pred dnevi sporočila, da bosta sprehod z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) opravili astronavtki Anne McClain in Christina Koch, poleg tega pa jima bo na Zemlji v vesoljskem centru Nase pomagala tretja ženska, Kristen Facciol.

Astronavtke so seveda v preteklosti že večkrat bile na vesoljskih sprehodih, a le v paru z moškim, tokrat pa bi se moral zgoditi prvi ženski sprehod. Anne McClain je na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) z dvema astronavtoma in kozmonavtom že nekaj časa, 14. marca pa so na ISS prišli še Christina Koch, Nick Hague in Aleksej Ovčinin.

Kochova in McClainova sta 22. marca opravili vesoljski sprehod skupaj s Hagueem, petkov samo ženski dogodek pa je za zdaj padel v vodo. Nasa je namreč v ponedeljek sporočila, da so se načrti delno spremenili zaradi pomanjkanja primernih oblačil. McClainova je namreč med prvim vesoljskim sprehodom ugotovila, da ji najbolj ustreza zgornji del oblačila velikosti M. A takšno velikost ima tudi Kochova, ki je obleko pomerila prva. Do petka bi lahko izdelali in v vesolje pripeljali samo en tak suknjič, ki ga bo tako dobila Kochova, McClainova pa bo morala počakati.

Nekaj centimetrov razlike

Pomerjanje vesoljskih oblačil je menda precej zapletena stvar, saj človek zaradi mikrogravitacije v vesolju zraste. McClainova je tako na začetku meseca sporočila, da je na ISS-ju za pet centimetrov višja, kot je bila na Zemlji.

Ženski naj bi tako skupni sprehod po novem opravili 8. aprila. To bo sicer 214. sprehod z ISS-jem, ki kroži 408 kilometrov nad Zemljo.

Prva ženska, ki je opravila vesoljski sprehod, je bila kozmonavtka Svetlana Savicka 25. julija 1984. Astronavtka Peggy Whitson pa je opravila največ sprehodov med kolegicami 10. Po vesolju se je do zdaj sprehajalo že več kot 500 ljudi, a med njimi je bilo le 11 odstotkov žensk.