Na Ptuju se v soboto začenja tradicionalno, že 57. Kurentovanje, ki mu organizatorji poleg zabave želijo dati predvsem etnografsko noto. Foto: BoBo
Na Ptuju se v soboto začenja tradicionalno, že 57. Kurentovanje, ki mu organizatorji poleg zabave želijo dati predvsem etnografsko noto. Foto: BoBo
Med vrhunce kurentovanja, v okviru katerega bo letos več kot 200 različnih dogodkov, spadajo poleg sobotne etnografske povorke in predaje oblasti še mestni korzo, nočna povorka in povorka vrtcev, največ ljudi pa znova pričakujejo prihodnjo nedeljo na tradicionalni mednarodni povorki, na kateri bodo tudi nekatere eksotične maske iz drugih delov sveta. Foto: BoBo
false
Mestna občina je za javni del programa iz proračuna namenila 46.000 evrov, še vsaj dvakrat toliko pa so morali po besedah Gönčeve nabrati pri pokroviteljih. Foto: BoBo

To je velika priložnost za promocijo mesta, je na novinarski konferenci poudaril ptujski župan Miran Senčar, ki odhaja na "dopust". Oblast v mestu bo namreč med kurentovanjem prevzel letošnji princ karnevala Maksimilijan Gregorič.

Kurentovanje se začenja v soboto, po lanskem zaradi koledarja krajšem dogajanju pa se bo letos spet raztegnilo na 11 dni.

Na sobotnem odprtju in etnofestu bo mogoče videti vse tradicionalne avtohtone junake s ptujskega območja ter veliko drugih tradicionalnih pustnih likov iz vse Slovenije. Pridružili se jim bodo trije pri Unescu že zaščiteni in kurentu podobni liki iz Bolgarije, Hrvaške in Madžarske, za medcelinsko razsežnost pa bo poskrbela manjša skupina iz Venezuele, ki sicer prebiva v Evropi, a bo dodala vsaj ščepec južnoameriškega temperamenta.

Kot je povedal Senčar, je kurentovanje Lonely Planet leta 2015 med vsemi svetovnimi karnevali uvrstil na sedmo mesto, kar je za mesto veliko priznanje, po drugi strani pa po njegovih besedah tudi velika obveza, da festival v prihodnje še nadgradijo. "Že lani smo lahko opazili, da je ta uvrstitev na lestvico prinesla nekaj sadov, in že na kurentov skok so prišli ljudje iz različnih držav, ki jih prejšnja leta ni bilo."

Po besedah vodje organizacijskega odbora in podpredsednika Evropske zveze karnevalskih mest Branka Brumna ptujski pustni karneval ni le sedmi na svetu, pač pa celo tretji v Evropi, takoj za Benetkami in belgijskim Binchom. Že jeseni se Ptujčanom obeta še eno mednarodno priznanje, vpis kurenta na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

"Nominacija vlade je že uradno oddana in umeščena na spletno stran Unesca. Glede na prve odzive verjamemo, da bo letos ta dolgoletni strateški cilj uspel, s tem pa bo Ptuj v kulturno-turističnem smislu pridobil novo prepoznavno in pomembno dimenzijo," je dejal Brumen.

Direktorica Zavoda za turizem Katja Gönc je potrdila, da je opaziti vse večje zanimanje za dogodek, takšne so tudi informacije hotelirjev. Prvi konec tedna ugotavljajo zelo dobro zasedenost, za drugega pa celo izjemno in bo že skoraj težko najti kakšno prosto sobo.

Organizacijo dogodka v javnem delu je letos prevzel novoustanovljeni Zavod za turizem Ptuj, ki je poskrbel za več stojnic z različno ponudbo kot v preteklosti ter za dodaten zabavni program po že uveljavljenih povorkah, saj želijo obiskovalce v mestu zadržati dlje časa.