Predsednik veliko dela opravi po videokonferenci. Foto: Reuters
Predsednik veliko dela opravi po videokonferenci. Foto: Reuters

Vladimir Vladimirovič Putin državo od začetka epidemije vodi iz svoje rezidence Novo Ogarjovo. Tam so, da bi zavarovali predsednika in njegove sodelavce, namestili poseben razkuževalni predor, skozi katerega morajo vsi obiskovalci.

Predor vse, ki vstopajo v kompleks, poprši z razkužilom z vseh strani. Poleg tega je opremljen s tehnologijo za prepoznavanje obrazov in lahko obiskovalcem izmeri telesno temperaturo. Zunanji obiskovalci, ki se srečajo s predsednikom, pa morajo predtem na testiranje.

Mednarodni zdravstveni strokovnjaki sicer opozarjajo, da razkuževalni predori niso priporočljiva oblika boja proti širjenju virusa. Ni namreč prepričljivih znanstvenih dokazov o njihovi učinkovitosti. Poleg tega ima lahko škropljenje ljudi z razkužili negativne posledice za njihovo zdravje.

V Rusiji je do zdaj po uradnih podatkih umrlo 7300 ljudi, po nekaterih podatkih pa je številka okuženih že presegla pol milijona. Poleg ZDA in Brazilije je država s tem na tretjem mestu po številu okuženih in smrti.