Pri Scrabblu igralci sestavljajo križanko. Foto: Hasbro
Pri Scrabblu igralci sestavljajo križanko. Foto: Hasbro

Igra Scrabble, namizna igra, v kateri igralci iz črk sestavljajo besedne like, podobne križankam, je v angleško govorečem svetu izjemno priljubljena. V severnoameriškem združenju za igranje igre redno tekmovalno sodeluje več kot 10.000 članov, z njo pa skupen čas vsako leto preživlja na milijone prijateljev in družinskih članov.

V omenjeni organizaciji so ob nedavnih dogodkih v ZDA začeli razpravo o načinih, na katere lahko igralci igre opozorijo na občutljivo vprašanje rase v ameriški družbi. V internem glasovanju in razpravi so se odločili, da kot veljavne besede v igri ne bodo več veljale različne rasne žaljivke.

V običajni igri so veljavne vse besede, ki jih najdete v slovarju angleškega jezika. Pri tekmovalnem Scrabblu pa organizatorji tekmovanj pripravijo posebne sezname dovoljenih besed, katerih cilj je ustvariti čim bolj pravično tekmovalno okolje. Ti seznami od zdaj naprej ne bodo več vsebovali omenjenih besed.

Čeprav so v običajni igri dovoljene vse besede iz slovarja, pa so se na pobudo odzvali tudi v izdelovalcu igre, podjetju Hasbro. Sporočili so, da bodo od zdaj naprej v uradna pravila igre dodali določilo, da rasne in druge žaljivke, ki nimajo tudi kakšnega drugega možnega pomena, niso več veljavne besede.