Foto:
Foto:
V ospredju piramid v Gizah stoji Sfinga.
Dr. Zahi Hawass, vodja izkopavanj egipčanskih piramid

Arheologi bodo njegovo mumificirano telo iz grobnice, ki so jo odkrili leta 1922, odpeljali v Kairo na rentgenske preiskave, ki bodo končno razkrile vzrok Tutankamonove smrti.

Dr. Zahi Hawass, vodja projekta, je povedal, da bodo z analizo končno izvedeli pravo starost Tutankamona in tudi to, ali je umrl zaradi kakšne bolezni, poškodbe ali pa je bil morda celo umorjen. Preiskava s tridimenzionalnim rentgenskim slikanjem se bo začela konec novembra, izsledki pa naj bi bili znani konec leta 2004.

Vse Tutankamonove zaklade, ki so na ogled v Kairskem muzeju, med njimi tudi zlato masko, s katero je bila prekrita glava mumije, je iz grobnice v Dolini kraljev v Luksorju odnesel arheolog Howard Carter. V kamniti grobnici, ki so jo nazadnje odprli leta 1968 zaradi odkritega okruška kosti v lobanji, je Carter pustil le mumificirane ostanke mladega kralja.

Od tega zadnjega odkritja se domneva, da je kralj umrl za posledicami udarca v glavo. Hawass je povedal, da je poškodbe lobanje lahko povzročila tudi Carterjeva odprava, ki je v grobnici slavnega kralja pustila pravo razdejanje, zlato masko pa so morali z mumije odstraniti s silo, saj je bila na telo pritrjena s smolo.

Ker se okoli Tutankamonove grobnice domnevno širi nekakšna črna magija, si Hawass želi, da bi po preiskavi ostanke mumije vrnili v grobnico v Dolino kraljev. Lord Carnarvon, ki je sponzoriral Carterjevo odpravo in kot prvi stopil v grobnico, je bil prva žrtev te magije in je umrl za pikom okuženega komarja, kmalu za njim pa so pomrli še preostali člani odprave.