Rovinj je med najprivlačnejšimi turističnimi destinacijami v Istri. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rovinj je med najprivlačnejšimi turističnimi destinacijami v Istri. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lastnik lokala se brani, da so cene visoke, saj gostje plačajo tudi razgled. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Račun, ki je razburil mnoge. Foto: Facebook

Hrvaške inšpekcije pravijo, da imajo lastniki lokalov pravico določiti cene po svoji volji, tudi 1000 kun (131 evrov) ali več za eno kavo, če so to zapisali v ceniku. Ker je lastnik Roxyja kapučino zaračunal po ceniku, ki je na voljo na mizah na terasi lokala, v njegovem ravnanju ne vidijo nič spornega.

Omenili so tudi, da v nekaterih lokalih dopoldne veljajo drugačne cene pijač kot popoldne ali v nočnih urah. Dejstva, da imajo v Roxyju ločena cenika za hrvaške in tuje goste, inšpektorji niso obravnavali.

Po objavi prispevkov v različnih časopisih, tudi nemških, se je oglasil tudi lastnik Roxyja Damir Humar, ki je potrdil, da gostom iz tujine zaračunava več.

Draga rovinjska riva
Za časnik Glas Istre je pojasnil, da se je za to odločil, potem ko so mestne oblasti njegovo dosedanjo teraso ob rovinjski obali brez opozorila oddale drugemu gostincu, njemu pa dodelile novo teraso, do katere morajo natakarji iz lokala hoditi 130 metrov, tudi čez cesto. Za 34 kvadratnih metrov terase plačuje 40.000 kun (5.263 evrov) letnega nadomestila mestu Rovinj.

Novinarjem pa je svetoval, naj preverijo tudi cene v drugih rovinjskih lokalih, da bi se prepričali, da ni edini, ki ima visoke cene, poleg tega pa pravi, da "se plača tudi razgled". Mimogrede, za kavo s smetano računa 54 kun, za irsko kavo pa kar 70 kun.

Na njihovi strani na Facebooku sicer lahko preberemo tudi komentar neke Angležinje, ki je zapisala: "Absurdno drag lokal, osemkrat dražji od lokalov v pristanišču. Neotesan lastnik, ki trdi, da so njegove cene "na ravni londonskih". Ampak to ni London ..."

Časnik ocenjuje, da gre za poslovno etiko, ki bi lahko ogrozila turistično podobo mesta, kjer si želijo zadovoljne goste, ki bi se radi vračali v Rovinj. Ob tem svetuje turistom, naj se pozanimajo o cenah, da ne bi na "rovinjski rivi" plačali kavo kot "žafran".

Čeprav boste v Rovinju lahko spili kavo in kozarec vina tudi po normalnih cenah, pa je dejstvo, da je to slikovito mestece eno dražjih v Istri. Za koktajl recimo ni nobena redkost, da boste odšteli tudi do 12 evrov, za kozarec hrvaškega vina pa do 10. Kar pa je še vedno manj oderuško kot v Dubrovniku ali na Hvaru.