Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Na ta dan si kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Dogodek na Budini poleg obiskovalcev, ne glede na mrzlo noč, je že po tradiciji pospremilo tudi več sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi drugi.

V pričakovanju 100.000 obiskovalcev
Letošnje Kurentovanje se bo na Ptuju uradno začelo 15. februarja, ko se bodo prvič tudi po novi mestni tržnici na uvodni etnopovorki prvič sprehodile najznačilnejše pustne skupine s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in medvedi, ter z mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

Organizatorji vsako leto na prireditvah skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka 23. februarja, kjer se vsako leto zbere več 10.000 ljudi.

Dan prej bo mestni pustni korzo, že v petek pa nočni spektakel z mističnimi bitji podzemlja. Od pusta se bodo s pokopom poslovili na pustni torek, ko se bo Kurentovanje tudi uradno končalo. Takrat bo še drugo leto zapored 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski oblast znova vrnil županji Nuški Gajšek.