Na Harvardu so podelili šaljive Nobelove nagrade. Foto: Reuters
Na Harvardu so podelili šaljive Nobelove nagrade. Foto: Reuters
Nagrajenci šaljivih Nobelovih nagrad so prejeli velike ure in 10 trilijonov dolarjev v valuti Zimbabveja, ki ima zaradi inflacije zelo nizko vrednost. Foto: Reuters

Na četrtkovi podelitvi na ameriški univerzi Harvard je skupina pravih Nobelovih nagrajencev za dosežke podelila nagrade, "ki nas najprej nasmejijo, nato pa nam dajo misliti". Podelitev Ig Nobelovih nagrad je potekala že 26. leto zapored.

"Nagrade se podeljujejo za vse, kar je neobičajno," je povedal urednik časopisa Annals of Improbable Research in gostitelj podelitve Marc Abrahams in dodal: "Druge nagrade se podeljujejo za nekaj, kar je najboljše ali najslabše. Nam pa ni pomembno, ali je kaj najboljše ali najslabše."

Nagrado v kategoriji reprodukcije je prejel že pokojni znanstvenih Ahmed Šafik z univerze v Kairu, ki je preučeval, kako material, iz katerega so spodnje hlače, vpliva na spolno življenje podgan. Študija, objavljena leta 1993, je pokazala, da so imele podgane, ki so nosile spodnje hlače iz poliestra, manj spolnih odnosov kot tiste, ki so nosile bombažne ali volnene spodnje hlače.

Nagrado za biologijo pa so podelili Thomasu Thwaitesu z britanskega Oxforda, ki je s posebnimi protetičnimi nogami nekaj časa živel kot kozel v švicarskih Alpah. Nagrado v tej kategoriji je prejel tudi njegov kolega Charles Foster, ki je nekaj časa v divjini preživel kot jazbec, vidra in ptica.

Med nagrajenci je bil tudi nemški avtomobilski velikan Volkswagen, ki je za napravo, ki avtomatično znižuje izpuste vsakič, ko je avtomobil na tehničnem pregledu, prejel nagrado za kemijo. Volkswagen bo moral sicer v ZDA zaradi te goljufije za kazni in odškodnine kupcem plačati 14,7 milijarde dolarjev.

Nagrajenci šaljivih Nobelovih nagrad so prejeli velike ure in 10 trilijonov dolarjev v valuti Zimbabveja, ki ima zaradi inflacije zelo nizko vrednost.