Ko boste naslednjič v Sarajevo, kam boste zavili - na burek ali hamburger? Foto: EPA
Ko boste naslednjič v Sarajevo, kam boste zavili - na burek ali hamburger? Foto: EPA

Restavracija, ki za mnoge predstavlja mejnik v povojni obnovi države, se lahko v prvih dneh pohvali z velikim obiskom.

Nova restavracija je pritegnila predvsem ljudi do 40. leta starosti. "Postajamo del zahodne Evrope, sveta, od katerega smo bili odrezani," je dejal tamkajšnji politik Aner Begić in dodal: "McDonald's je simbol zahodnega sveta in navdušen sem, da se BiH vključuje vanj."

Na odprtju restavracije so bili prisotni tudi član tričlanskega predsedstva BiH-a Željko Komšić, ameriški veleposlanik Patrick Moon in župan Sarajeva Alija Behmen. Zadnjemu je pripadla tudi čast, da je lahko prvi kupil hamburger. "To je ogromnega pomena za Sarajevo," je dejal. "Neposredni učinek so delovna mesta za okoli sto ljudi. S prihodom v Sarajevo pa McDonald's pošilja pozitivno sporočilo tudi drugim vlagateljem," je izjavil.

Bosna in Hercegovina je restavracijo McDonald's dobila med zadnjimi v Evropi. Na vstop verige čakajo le še Albanija, Črna gora in Kosovo.

Lokalni mediji so sicer poročali o zaskrbljenosti lastnikov sarajevskih restavracij, ki večinoma prodajajo čevapčiče in podobno tradicionalno hrano, nad prihodom konkurence. A lastnik ene najstarejših tovrstnih restavracij Adnan Mrkva je strah zanikal. "Prostora je dovolj za vse in konkurenca je lahko le pozitivna," je dejal.

Pojasnil je še, da so dobrodošlico ameriški verigi izrekli tako, da so jim na odprtje poslali velik pladenj čevapčičev. "Najprej so bili presenečeni, pozneje pa so poklicali in se zahvalili zanje," je še povedal.