(Domnevna) Jeanne Calment 21. februarja 1997, na prazovanju svojega 122. rojstnega dne. Foto: AP

To trdita ruska raziskovalca, ki sta več mesecev preučevala različne dokumente in fotografije ženske, ki je po dosedanjih podatkih leta 1997 umrla stara 122 let in 164 dni.

Calmentova za zdaj še vedno nosi rekord človeka, ki je dosegel najvišjo starost, in ugotovitve ruskih raziskovalcev so nekatere, predvsem v Franciji, kjer velja za neke vrste narodno herojko, tudi ujezile in so jih ostro zanikali. Na drugi strani so jih znanstveniki pozdravili kot signal, da je treba rekorde dolgoživosti tudi sicer podrobneje preučiti.

"Zgodba ne more držati"

Ruski matematik Nikolaj Zak z moskovske državne univerze, ki je nedavno na portalu ResearchGate objavil poročilo z naslovom Jeanne Calment: Skrivnost dolgoživosti (Jeanne Calment: the Secret of Longevity), je prepričan, da zgodba starostnice, ki se je pogosto šalila, da je nanjo Bog verjetno pozabil, ne more držati.

Skupaj z gerontologom Valerijem Novoselovom je mesece analiziral biografije Calmentove, pa tudi njene intervjuje, fotografije, navedbe prič in javne zbirke podatkov v mestu Arles na jugu Francije, kjer je živela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Američanka Sarah Knauss, ki je dočakala 119 let, ima zdaj možnost postati nova nosilka rekorda človeške dolgoživosti. Foto: AP

Zak trdi, da je po analizi vseh teh dokumentov prišel do zaključka, da je identiteto matere prevzela njena hči Yvonne in da je bila torej ona tista, ki je umrla leta 1997, pri "zgolj" 99 letih. Po njegovem mnenju leta 1934 za plevritisom torej ni umrla Yvonne, kot kažejo uradni dokumenti, ampak sama Jeanne Calment. Yvonne naj bi nato prevzela njeno identiteto in se s tem izognila plačilu davka na dediščino.

Zak se pri tem opira na razhajanja v opisu Calmentove na njeni osebni izkaznici iz 30. let minulega stoletja in njen videz v kasnejših letih. Na osebni izkaznici iz 30. let na primer piše, da ima Calmentova temne oči, nizko čelo, visoka pa da je 1,52 metra ‒ vse našteto pa je v neskladju z njenim kasnejšim videzom.

Novoselov pa dodaja, da je kot zdravnik vedno dvomil o njeni starosti. "Stanje njenega mišičnega sistema je bilo drugačno od njenih vrstnikov. Pokonci je lahko sedela brez opore. Nobenih znakov demence ni imela."

Zavarovalniška prevara?

Dvome ruskih raziskovalcev je še okrepilo dejstvo, da je Calmentova, ko je zaradi svoje starosti postala slavna, odredila sežig nekaterih svojih starih fotografij. Poleg tega pa po smrti Calmentove, že tedaj na obžalovanje znanstvenikov, niso opravili obdukcije.

Ruski matematik se je raziskave o življenju Calmentove lotil med pripravo matematičnega modela življenjske dobe stoletnikov. "Bolj ko sem raziskoval, na več protislovij sem naletel," pravi. Med drugim je v knjigi iz leta 1997 z naslovom Zavarovanje in njegove skrivnosti odkril kratek odstavek o Calmentovi, v katerem je našel oporo za svojo idejo, da je njeno identiteto prevzela hči.

Avtor te knjige Jean-Pierre Daniel je v njej zapisal, da je že zavarovalniški preiskovalec, ki se je poglobil v dvig rente za Calmentovo, prišel do sklepa, da je šlo za zlorabo. "A tedaj je Jeanne Calment že veljala za narodno herojko. Ta uradnik je svoje šefe povprašal o svojem odkritju in ti so mu rekli, naj samo še naprej izplačuje rento," dodaja Zak in izpostavlja, da okoli legendarne Francozinje pač niso želeli ustvarjati škandala.

Francoski demograf in gerontolog Jean-Marie Robine, ki je sodeloval pri dokazovanju pristnosti starosti Calmentove za Guinnessovo knjigo rekordov, je rusko poročilo ostro kritiziral, češ da nikjer ne preučuje dejstev, ki govorijo v prid pristnosti njene dolgoživosti. Po njegovem mnenju je tudi žaljivo do svojcev Calmentove. Ti za zdaj ruskih ugotovitev niso komentirali.

Utegne se zgoditi, da bodo izkopali posmrtne ostanke Jeanne in Yvonne Calment. Na fotografiji pogreb Jeanne Clement 7. avgusta 1997. Njeno krsto so prekrili z zastavama tako mesta Arles kot Francije. Foto: AP

A drugi poročilo pozdravljajo. Direktor raziskav na francoskem Narodnem inštitutu za demografske študije Nicolas Brouard pravi, da so se vprašanja o prevzeti identiteti že zastavljala. Zakovo delo je zelo dobro, meni Brouard in dodaja, da je to tudi dodaten argument za izkop posmrtnih ostankov Jeanne in Yvonne Calment. Razpravo o vsem skupaj bi lahko na koncu zaključila preverba DNK-ja.

Novoselov pa pri vsem skupaj izpostavlja še, da vprašaj, ki visi nad resnično starostjo Calmentove, škoduje ugledu njegove stroke, saj je Francozinja za gerontologe nekakšen simbol, naveden v vseh študijah.

Če bodo rekord Calmentove razveljavili, bo nova nosilka rekorda človeške dolgoživosti Američanka Sarah Knauss, ki je umrla leta 1999, stara 119 let.