Kdor molči, devetim odgovori? Foto: Reuters
Kdor molči, devetim odgovori? Foto: Reuters

Kar je še bolj zanimivo, je to, da so Avstrijci to besedo za besedo leta izbrali že drugič. "Molčeči kancler" je bil namreč besedo leta že leta 2005, ko takratni kancler Wolfgang Schüssel več tednov ni podal izjave. Zdaj pa se z nazivom "molčeči kancler 2.0", ki so ga uvedli politologi, ponaša tudi Kurz. S tem mlademu voditelju ljudje očitajo, da se vedno znova izogiba kakršnemu koli komentiranju zanj neprijetnih tem in odzivom na izjave koalicijskih partnerjev iz vrst svobodnjakov (FPÖ).

ZRC SAZU skupaj z MMC-jem z išče slovensko besedo leta 2018. Svoje predloge do 19. decembra pošljite na naslov beseda.leta@zrc-sazu.si ali pa jih pustite v komentarjih pod novico.

"Oida!"
Na drugo mesto se je uvrstila besedna zveza nekadilska civilna pobuda (Nichtrauchervolksbegehren), na tretje pa #MeToo, so še sporočili iz Društva za avstrijsko nemščino (GSÖD) in APA, ki letno pripravljata izbor.

Za nebesedo leta oziroma nesmisel leta so izbrali temeljno uredbo za zaščito podatkov (Datenschutzgrundverordnung). Uredba sicer zastavlja smernice za zaščito zasebnih elektronskih podatkov, a je zelo zapletena in birokratsko naporna za uveljavitev, hkrati pa nina vpliva na velike mednarodne koncerne. Po mnenju žirije gre tako za "perverzijo dobronamernega načrta".

Mladinska beseda leta 2018 pa je postala oida, ki jo mladina sicer uporablja že več let, a se je letos njen pomen razširil vse od vzklika presenečenja do prikrite grožnje. Poznana je postala, ko je mladenič uporabil besedo v pogovoru s policistom, ki jo je razumel narobe in mu v nesporazumu naložil za 100 evrov globe.